A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Merlot

Ha egy képzeletbeli dobogót készítünk a legismertebb vörösboroknak, a két cabernet mellett a merlot is ott van az első háromban. A bordeaux-i triász egyike, bársonyos, gyümölcsös és lekváros bora fajtaként és házasításokban is páratlan bort képvisel. 

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei bouchet, bouche, petit-bouchet, petit-cabernet, petit-vidure, vidure, sauvignon rouge
Származása Franciaország
Elterjedése FranciaországOlaszország, USA, Kanada, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika, Magyarország, Románia, Szlovénia, Argentína, Új-Zéland
Hazánkban Villányi borvidékSzekszárdi borvidékEgri borvidék, Tolnai borvidék, Dél-balatoni borvidék
Érdekesség neve a francia merle, merleau szóból származik, jelentése: feketerigó
Ételpárosítás vörös húsok, szték, csokoládé és desszertek 
Rendezés:

A merlot eredete

Ősi, francia fajta, általánosan elfogadott, hogy Bordeaux-ból származik, a bordeaux-i alapborok meghatározó szőlője. Már a 14. századtól ismert és számon tartott minőségi borszőlőfajta. Első leírását 1784-ben egy bordeaux-i borász tisztviselő készítette, aki a Libournais helyi termesztésű szőlőiből készített borok között a merlot-t a legjobbnak ítélte. 

Adottságai miatt Európában hamar elterjedt, az amerikai kontinensen a kilencvenes években terjedt el jelentős területen. Magyarországon már az 1960-as évektől kezdték termeszteni, de nagy kiterjedésű ültetvényei csak az utóbbi évtizedek borászatát jellemzik. Napjainkra hazánk hatodik legelterjedtebb vörösborszőlőjének tekinthető, a hagyományosan vörösboros vidékeken kötelező fajta. 

Kaliforniai kutatók szerint egyre bizonyosabb, hogy a cabernet franc leszármazottja, s így a cabernet sauvignon testvére. A szőlőfajta elnevezése a francia merle, merleau szóból származik, aminek jelentése „feketerigó”. Az elnevezés utalhat a szőlő bogyóinak szép sötét színére, de egy másik magyarázat szerint a feketerigó igen kedveli ezt a szőlőfajtát.

Merlot - Kép 1 - Pannon Borbolt

A merlot adottságai

Általános, világfajtává fejlődését annak köszönheti, hogy viszonylag egyszerűen, igen jó, megbízható minőségű, gyümölcsös, lágy bor készítésére alkalmas fajta.

Közkedveltségének elsődleges oka, hogy bora finom, szép sötétvörös, közepesen testes, lágy, teljes zamatú, gyümölcsös – kissé vaníliás, fekete ribizlis, szilvás tónusú – bársonyosan csersavas, száraz minőségi vörösbor, amely már rövid érlelési idő után élvezhető. A merlot jellege termőterület és éghajlat szerint igen változatos, az egyszerű, lekváros ízvilágú boroktól a különlegesen érlelt sűrű vörösborokig minden kategóriájú bort készítenek belőle.

Gyakran házasítják a cabernet-kkel, bordeaux-i küvék szinte nem is készülnek belőle.