bormagazin
Talán ma még nem olyan sokan keresik a kifejezetten a Tolnai borvidéken készült borokat, pedig már olyan borászatok működnek itt, amik megállják a helyüket a legismertebbek között is. Nemrég a Vitis Pincénél jártunk, és annyira meghatározó élmény volt, hogy azt gondoltuk: ezt másoknak is megmutatjuk!
A válasz a legtöbb gyakorlott borivónak magától értetődő, de sok ember nincsen tisztában a válasszal. Pedig ha ezt ismerjük, akkor rögtön tudjuk a feleletet arra a kérdésre is, hogy: mi a baj az édes borokkal?
A cabernet franc az egyik legértékesebb magyar vörösborokat adó szőlőfajta. Tartalmas, ízes és nagy házasítások készülnek belőle, és nem véletlenül tartják úgy, hogy a cabernet franc új otthonra találta Magyarországon, különösen a Villányi borvidéken: a világon kevés helyen készülnek belőle ilyen kivételes minőségű fajtaborok. Fekete és piros bogyós gyümölcsök egyaránt jellemzik. Egyes esetekben a gyógynövényes vagy csokis, kakaós ízvilágot is fellehet fedezni benne.
Évente jó néhány alkalommal fordulunk meg étteremben, általában különleges alkalmakkor vagy egyszerűen csak egy finom vacsorára. Ha sikerül megoldani a sofőr-kérdést, kérjünk bort is az étel mellé. Készítettünk egy gyorstalpalót a borrendelés menetéről és etikettjéről!
Az ősi, francia eredetű szürkebarát szőlő szép karriert futott be Magyarországon, a Badacsonyi borvidék például elképzelhetetlen lenne nélküle. A szürkebarát, ha gondosan és szépen van elkészítve, gazdag ízeket, komplex testet és elegáns savakat mutat.