A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pécsi borvidék

A Pécsi borvidék a Pannon Borrégióban a legkisebb termelőkapacitással rendelkező terület. Összesen alig több, mint 800 hektár szőlőt tartanak számon, melyek többnyire kistermelők kezében vannak. A borvidék települései: Pécs, Szajk, Mohács, Mecseknádasd, Hosszúhetény, Mozsgó és Szigetvár. 

Szekszárd és Villány mellett a pécsi és mohácsi borokat kevesebben ismerik, pedig a hagyomány itt is 2000 éves. A szőlő nagyon jól érzi magát az északi szelek által védett mecseki lejtőkön, valamint a vulkáni eredetű, löszös, pannon homokkal takart talaj és a szubmediterrán éghajlat is remek feltételeket teremt. A tél enyhe, a nyár forró, sok napsütéssel. Pécs már az ókorban is kereskedelmi útvonalak találkozása volt, a környék szőlőit itt dolgozták fel és alakították át mámort előidéző nedűvé. 

Hagyományos szőlőfajta a cirfandli, a régió jellegzetes, virágillatú, fűszeres, magas alkoholtartalmú fehérbora. Késői szüreteléssel nagyszerű édes bort lehet készíteni belőle, de az utóbbi években néhány termelő megmutatta, hogy a cirfandli száraz borként is megállja a helyét. Ezt a fajtát csak a Pécsi borvidéken termesztik, külföldön pedig csak Ausztriában, tehát igazi ritkaságnak számít. 

A fehérborok között megtalálható az olaszrizling, a chardonnay, a juhfark, a rajnai rizling is. Vörösborok között korábban élen járt a kadarka, főként a török uralom alatt, de ma már kevesen foglalkoznak vele. Mohács inkább a fehérborairól volt híres, azonban néhány termelő már évek óta sikerrel mutatja be vörösborait is.