A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Cabernet franc

A cabernet franc az egyik legértékesebb magyar vörösborokat adó szőlőfajta. Tartalmas, ízes és nagy házasítások készülnek belőle, és nem véletlenül tartják úgy, hogy a cabernet franc új otthonra találta Magyarországon, különösen a Villányi borvidéken: a világon kevés helyen készülnek belőle ilyen kivételes minőségű fajtaborok. 

Pannon Borbolt adatlap

Egyéb nevei bouchet, breton, carmenet, gros cabernet, grosse vidure, mencía, noir dur, plant breton, sable rouge, trouchet noir, véronais
Származása Franciaország
Elterjedése FranciaországOlaszország, Spanyolország, USA, Kanada, Chile, Ausztrália, Dél-Afrika, Magyarország 
Hazánkban Villányi borvidékSzekszárdi borvidékEgri borvidék, Soproni borvidék
Érdekesség vannak vidékek, ahol vegyesen ültetik a cabernet sauvignonnal
Ételpárosítás vörös húsok, szték, érlelt sajtok vagy éppen magas kakaótartalmú csokoládé 

Rendezés:


A cabernet franc eredete

A cabernet franc az egyik legnemesebb és legrégebben ismert francia szőlőfajta, a 17. század elejéről származó feljegyzések már gyakran említik. Egy évszázad kellett ahhoz, hogy Bordeaux-ban is elterjedjen. Mert a szakirodalom Bretagne-ból eredezteti, erre utalhat, hogy jól érzi magát hűvösebb tájakon. A Loire-völgyében, ahol Franciaországban szinte kizárólag fajtaborként palackozzák, ma is breton az elterjedt elnevezése. Máshol rendszerint házasításokba kerül bele, mert sokan lebecsülik a cabernet sauvignon-hoz képest.

De azért a borszakma és a közvélekedés egyetért abban, hogy a „nagy” kékszőlő világfajták egyike. A bordói küvék (a merlot és a cabernet sauvignon mellett) kedvelt alkotóeleme, de fajtaborként is különleges szerepe van. Ez egyre inkább jellemző Magyarországra, hazánk a legnagyobb franc termelő Franciaország, Olaszország és az Egyesült Államok után. A magyar borászok pedig mindent megtesznek, hogy kihozzák a maximumot az új hazára lelt fajtából. Míg a világban sokfelé vékonyabb, vagy akár édes bor készül belőle, a magyar franc testes és kiemelkedő minőséget ad. 

A borászok szeretik, mert későn érő fajta, magasabb cukorfokkal, jól viseli a hideget, s a lisztharmattal, rothadással szembeni ellenállása miatt népszerű. Általában elmondható, hogy lendületes, komoly struktúrával rendelkező bor nagy beltartalommal, gyönyörű bíbor színben. Fekete és piros bogyós (málna,cseresznye) gyümölcsök egyaránt jellemzik. Egyes esetekben a gyógynövényes vagy csokis, kakaós ízvilágot is fellehet fedezni benne, valamint a fűszeresség is teret kap.


A Villányi Franc

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét, zászlósborát tisztelhetjük.

A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 15%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad.

A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged  a borász egyéniségének is. A Villányi Franc premium borként egy éves hordós érlelés után kerül forgalomba, 6000 liter készülhet egy hektárnyi szőlőből, míg a super premium Villányi Franc egy évet hordóban, majd egy évet palackban is eltölt, mielőtt megkóstolhatnánk, ráadásul itt csupán 3500 liter bort ad egy hektár szőlő.