A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Twickel Szőlőbirtok

A közel 2000 hektáron elterülő Szekszárdi borvidék legnagyobb területtel rendelkező borászata a csaknem 200 hektáron gazdálkodó Twickel Szőlőbirtok. Reduktív fehérborok, könnyed szekszárdi vörösek és komoly, érlelt borok jellemzik a pincészetet.

„A gyökerek meghatározóak az ember életében. Régi nemesi családok, s azok leszármazottai érzik fontosnak, hogy visszatérjenek az ősi hazába” – ez is lehetne a borászat mottója. 

A tulajdonos, Twickel György édesanyja a magyar nemesi családban született Zichy Mária Terézia grófnő, aki 1956-ban emigrált Magyarországról. Németországba költözött, ahol megismerkedett majdani férjével, Clemens Twickel báróval. A haza és a magyarság szeretete azonban nem enyhült az évek során Zichy Mária Terézia szívében, és a rendszerváltás után céltudatosan kezdtek kutatni a magyarországi befektetési lehetőségek között a régi Zichy-birtokok környékén. A család több generáción keresztül kötődött a mezőgazdasághoz, így a Szekszárdi borvidék nyújtotta lehetőségek inspirációjaként adta magát a borral való foglalkozás.

A borászat felvásárlását követően átstrukturálták a fajtaszerkezetet és bevezették a Magyarországon akkor még újdonságnak számító hozamkorlátozást. A pincészet azóta is a folyamatos megújulás állapotában van. 

Meghatározó fajtáik a szekszárdi kadarka és a kékfrankos, emellett a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot, a pinot noir, a portugieser és a syrah kap kiemelt figyelmet. Twickel György eltökélt törekvése a magas minőség elérése és fenntartása, mely mára Magyarország egyik legmodernebb borászati üzemévé tette a pincészetet. A korábban Liszt Pincészet néven működő borászat 2010-ben vette fel a Twickel Szőlőbirtok nevet. Twickel György ma a Szekszárd mellett található Kajmád pusztán él feleségével és négy lányával, akiknek már szerep is jutott a borászat életében, ugyanis nevüket a legkülönlegesebb borok viselik.

A szőlőbirtok négy borcsaláddal van jelent a piacon. A kínálat alapját a Liszt borcsalád tagjai jelentik. A borok tükrözik mind a szőlőfajták mind a Szekszárdi borvidék karakterét. A prémium szortimentet a Kajmád borcsalád jelenti. Fiatalos, lendületes borok tartoznak ide. A szuperprémium kategóriát a Gróf Zichy borcsalád képviseli, mely Twickel György édesanyja iránti tiszteletből kapta a nevét. Ezen borok alapanyagául a legjobb fekvésű dűlőkön termelt szőlők szolgálnak. A jó boroknak egyéniségük van, amit nevükkel is kihangsúlyozhatunk. Ilyen indíttatásból keresztelték el Baronesse borcsalád tagjait, melyek a legkülönlegesebb ikon boraikat foglalja magába.

Rendezés: