A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Bősz Adrián Siller 2015

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Bősz Adrián saját munkájával követendő példát mutatott abból, hogyan lehet szívós munkával, apró, de határozott lépésekkel felépíteni egy borászatot, melynek borait nemcsak ismertek, de nagyon keresettek a magyar borfogyasztók körében. Igazi szekszárdi borokat készít, melyek magon hordozzák a Bősz-stílus jegyeit. 

„Szekszárd szülötteként igazán korán, már gyermekkoromban kapcsolatba kerültem a szőlőművelés és a borkészítés művészetével”- mesél a kezdetekről Bősz Adrián. „A szüleimnek és nagyszüleimnek egyaránt volt egy kis szőlőbirtokuk Szekszárdon, Bátán és Györkönyben. Így egymástól teljesen eltérő stílusú és megjelenésű borokat volt szerencsém kóstolni.” 

Kezdetben hobbiként, aztán 2006-tól egy családi vállalkozás keretében kezdett el komolyabban foglalkozni a saját borászata építésével. A pincészet megalapításakor mindösszesen fél hektáros ültetvénnyel rendelkezett. Ehhez tartozott egy kis pince, „tradicionális” felszereléssel.  

A kezdetektől fogva az óvatos növekedés és folyamatos fejlesztések határozták meg a pince életét. Mára négy hektárra bővítették az ültetvényeiket, melyek a Szekszárdi borvidék különböző dűlőiben találhatóak.  Ezzel párhuzamosan folyamatosan fejlesztették a borászatukat és a hozzá tartozó technológiát - saját forrást felhasználva.  

2017-ben adódott egy nagyszerű lehetőség, így Várdomb Szőlőhegyre költözött a birtokközpont. A fajtaválasztékban fő szerepet kap a kékfrankos, amit sokszínűsége, magas minősége és megbízhatósága miatt előszeretettel használnak. Természetesen a többi fajtára is (rajnai rizling, cserszegi fűszeres, kadarka, kékoportó, merlot, cabernet franc, syrah) kiemelt figyelmet fordítanak. Saját ültetvényeik termése mellé négy-öt hektárról vásárolnak még válogatott szőlőtermést. 

A Bősz-borok elkészítésekor ötvözik a tradicionális eljárásokat az innovatív, modern technológiákkal. A borvidék és a dűlők adottságait maximálisan kihasználva a pincészetben többféle stílusú és karakterű bort készítenek, de mindig szem előtt tartják a számukra preferáltabb stílusjegyeket, amelyek a gyümölcsösségre, a tisztaságra és az eleganciára helyezik a főbb hangsúlyt. 

Világos, szép piros színű Bősz Adrián 2015-ös sillere. Erőteljesebb megjelenése van persze, mint a rozénak, lendületes, tiszta, fűszeres illatában fel-feltűnik a szamóca és a ribizli – ez azért mégis csak a rokonságot erősíti. Ízében zamatos, telt, izgalmas vörösboros jelleggel, de emellett teret enged a gyümölcsöknek is. Vállalkozó kedvűek fröccsben se kerüljék el!