Borok a polcról: Fantinel Sauvignon 2016
Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!
A szállodatulajdonos Paron Mario 1969-ben vásárolta meg az első szőlőültetvényét Collio környékén. A pincészetben végül csakhamar fiai, Luciano, Gianfranco és Loris is elkezdtek dolgozni, s a három gyerek valóra váltotta az apa látomását egy nagyszerű borászatról. Ez a Fantinel.
Az egykori kis mezőgazdasági céget ma már a harmadik generáció vezeti Marco, Stefano és Mariaelena személyében, és az eltelt csaknem fél évszázad alatt nemcsak nemzetközivé vált, de neve egyet jelent friuli-i borkészítéssel.
Ami pedig az egyik legismertebb a világon, hiszen a leghíresebb és legfontosabb borvidékek között említhető csak a Friuli. Rendre itt készülnek Olaszország legszebb, díjnyertes fehérborai, melyek nem véletlenül örvendenek töretlen népszerűségnek a borfogyasztók körében. A különleges mikroklíma, az évezredes borkészítési hagyományok és a helyi borászatok elkötelezettsége minden tekintetben kiválóvá és egyedivé varázsolja az itteni borokat.
A pincészet központja Tauriano szívében található, a régmúlt időkben is pezsgő település, Spilimbergo közelében. Itt fogják össze és irányítják a több mint 300 hektáros ültetvénnyel kapcsolatos munkákat, és itt készülnek a borok, melyek szinte az egész világban jelen vannak.
A friuli-i embereket a folyamatos újítási, fejlődési vágy jellemzi. Ez tetten érhető a Fantinel borkészítési filozófiájában is. A szőlőtermesztési és borkészítési folyamat minden egyes lépésénél arra törekednek, hogy a legjobb technológiát fogják munkára – mindezt a fenntartható fejlődés jegyében.
A Borgo Tesis sorozattal arra törekedtek a pincészetnél, hogy a borokban megjelenjen a régióra jellemző fajtaválaszték és ízvilág. A szőlőtőkék a Dolomitok lejtőjén növekszenek, óriási kövektől védve a szélsőséges időjárástól. Az ültetvények itt szinte a látóhatárig húzódnak, és elválaszthatatlan részei a borvidék látképének.
Nagyon komoly, nagyon vastag anyag a Fantinel 2016-os sauvignona. Banán, alma és kis ízben mellé még mindig élő, eleven savak. Telt a korty, selymes és lágy, az olasz naplementéket idézi fel.