A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Gere Attila Olaszrizling 2017

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Gere Attila Pincészetének története hét generációval ezelőtt kezdődött és hosszú, kihívásokkal teli, nagy szorgalmat igénylő, a hagyományokat tisztelő, de egyszersmind újító, kísérletező szemlélettel kikövezett utat kellett megtenniük az országon belül és kívül jól ismert Gere név megteremtéséig. Napjainkban a család birtoka eléri a 70 hektárt és már az ifjabb generáció is része a pincészet hétköznapjainak. Céljuk, hogy régi magyar mintára újra megvalósuljon a generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló szőlőművelés és borászkodás.

A 2017-es olaszrizling igazi szépségét a magas mustfokkal szüretelt szőlőnek köszönheti. Gyümölcsös, jellegzetes, citrusos, grapefruitos aromájú, finom savakkal rendelkező bor. Reduktív technológiával készült bor, fajtára jellemző illatokkal és ízekkel. Bármikor, ilyenkor nyáron inkább hűsen.

A Gere családfán 7 generáción át tudnak kimutatni borász ősöket. A második világháború után tönkretették a paraszti birtokokat, a kitelepítésekkel pedig megszakították a családi hagyományok láncolatát. Gere Attila is az erdész szakmát választotta. A borászattal apósa révén került kapcsolatba 1978-ban, kinek hagyományos módon készített kézműves borait kóstolva ismerte fel, hogy a villányi vörösborokban hatalmas lehetőség rejlik.

Gere Attila és felesége Katalin kezdetben csupán a néhány négyszögöl, Csillagvölgyben lévő szőlőterületen gazdálkodott, amelyet a szülőktől kaptak nászajándékként 1978-ban.  Az 1986-os évjárat volt az első, mely már palackokban került értékesítésre.

Gere Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb pincészeteinek. A szőlőterület az évek folyamán szépen növekedésnek indult. Ma, a hosszú évek munkájának köszönhetően, a pincészet 70 hektár területen gazdálkodik a borvidék legkiválóbb dűlőiben. A családi birtok mellett máig jól működik a Gere-Weninger Pincészet is, melyet 1992-ben Franz Weninger osztrák borásszal hoztunk létre Villányban, és jelenleg 10 hektár területen gazdálkodik.

1994-ben Gere Attilát munkája elismeréseként az “Év borásza” címmel tüntették ki. Három évvel később, az 1997-es évjárattal egy nagy álom vált valóra: palackba került a Kopár Cuvée első évjárata. Ekkorra fordultak termőre a pincészet kiváló területein lévő új telepítések, melyek lehetővé tették egy nagy bor megalkotását.

2008-ban CROCUS GERE BOR HOTEL**** néven megnyitott a négycsillagos családi bor-, és wellness szálloda, mellyel sikerült a Gere borok minőségéhez igazítaniuk a vendéglátás színvonalát. A szállodában található a’la carte étterem a Mandula Étterem és Bor-Bár a borvidék alapanyagaira épülő vidéki gourmet konyhát kínál a gasztronómia rajongóinak. CROCUS Wine Spa wellness központunkban szőlő és bor alapokra épülő vinoterápiás kezelések várják a vendégeket.

2010-ben Gere Attila és Schubert Vilmos megalakította a villányi Csillagvölgy pincészetet, mely legfőként könnyed reduktív fehér és rozé borok készítésére hivatott és önálló márkanévvel, arculattal forgalmazza borait.