A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​Borok a polcról: Gróf Buttler Borászat Syrah Grand Selection 2013

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

A Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították Egerben. Azóta is töretlenül azon dolgoznak, hogy a nagyszerű egri termőterületre jellemző karaktert prémium boraik a lehető legkedvezőbben adják vissza. Filozófiájuk: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. 

A Syrah Grand Selection 2013 szeder, cseresznye, lekvár jön a rendkívül mély illatban, amit fűszeres, testes, sőt borsos-füstös korty követ. Kis animalitás és hordó illatban, nagyon fogyasztóbarát bor, élmény meginni.

A Gróf Buttler Borászat jelenleg 36 hektáron gazdálkodik, boraik csak a saját területeikről szüretelt szőlőből készülnek. Szőlőik Egerben, két dűlőn találhatóak, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen.

Két terroir – két karakter: az Egri borvidéken két eltérő karakterű dűlőn gazdálkodnak a területek egyediségét szem előtt tartva. A Szarkás-tető (18 hektár) egy riolittufa alapú termőterület, amely kiváló érést biztosít az ott termesztett szőlőnek. A talaj ásványossága vezető karakterként köszön vissza a borokban, ezzel is növelve a Szarkás-tetői borok komplexitását. Ásványosság, elegancia, gyümölcsösség.

Ugyancsak 18 hektáron gazdálkodnak a kiemelt jelentőségű Nagy-Eged-hegyen, az itt művelt szőlők nem mindennapi borokat adnak. Mind a talaj, mind az éghajlat adottságai kedvezőek prémium fehér (viognier, pinot blanc, chardonnay) és kékszőlő (kadarka, kékfrankos, syrah, merlot, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon) fajtáik termesztéséhez. 

Magyarország legmagasabb (501 méter tengerszint felett) szőlőtermő területe egyedi, semmi máshoz nem hasonlítható beltartalmi értékeket kölcsönöz boraiknak, amit a különleges fekvésnek, a szőlő szempontjából ideálisnak mondható talajszerkezetnek és az érést pozitívan befolyásoló mikroklímának is köszönhetnek. A teljes ültetvény déli fekvésű, mészkövekkel sűrűn tarkított rendzina talajjal. A termőterület egyik különlegessége az a mészmárga réteg, amely az eocén és triász korok határán élt egysejtű élőlényeknek a nummulites-eknek köszönhető. Az elhalt egysejtűek porózus mészkőmárgát hagytak maguk után, melyek ma élénk, mégis elegánsra és kerekre csiszolt savakat biztosítanak a Nagy-Egedről származó boroknak. 

A régióban megtermelt szőlőfajtáik kiváló alapul szolgálnak a boraik előállításához, fajta-, és házasított borok esetében is, úgymint az Egri Bikavér és az Egri Csillag. A Nagy-Eged-hegy egy igazi Grand Cru terroir, ami lehetővé teszi prémium minőségű Superior és Grand Superior borok készítését.