A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Hetényi Pincészet Kadarka 2014

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Van szerencsénk rálátni és rákóstolni több évjárat Hetényi-kadarkára, így némi előnnyel és bizonyossággal mondhatjuk: a jó értékek és jellegzetességek évjáratról-évjáratra történő átemelése mellett mindig felbukkan egy-egy új íz, árnyalat, ami különlegességet ad a borászat borainak. 

Feketeborsos, meggyes és pirosbogyós gyümölcs illat és íz van nekünk a 2014-es kadarkában. Könnyed, nem terül el, nem telepszik rá az ízlelőbimbókra, gyorsan érkezik, és sietősen, de hiányérzet nélkül köszön el. Még mindig él, pedig csúnyán általánosítva nehéz évjárat volt a 2014, de ez a kadarka mintha nem igen foglalkozott volna vele, csak teszi a dolgát.

Pécstől alig harminc kilométerre található a Pécsi borvidékhez tartozó Mecseknádasd. A kis sváb falu a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet ölelésében fekszik a domboldalon. A falu hegyekkel körülvett csücskében, az Óbányára vezető út felett található vendégházban és pincében működik a Hetényi Pincészet, mely a Pécsi borvidék egyik régi és fontos borászata: pedig boraik túlnyomórészt szekszárdiak.

A családi borászat, amelyet Hetényi János és lánya, Hetényi Emese visznek, ma már 36 hektáron termel szőlőt. A borkészítés tradicionális és modern módszerekkel is történik, de alapvetően a kézműves gondolkodás, gondoskodás, a kíméletes és természettudatos borkészítésen van a hangsúly. 

A Hetényi-szőlők Szekszárdtól délre, Várdomb és a szálkai elágazó között, Decs-Aranyhegyen, illetve Alsónána-Kürtöshegyen találhatók. Első osztályú bortermő hely, talaja főként lösz és barna erdőtalaj. A szőlőterület domboldalon helyezkedik el, melynek lejtése változóan dél-keleti, -nyugati irányú, így az országos átlagnál magasabb évi középhőmérsékletet biztosít, mikroklímája kiválóan alkalmas a szőlő és különösképpen a vörösborszőlők termesztésére. 

A legnagyobb területen kékfrankos található, jelentős még a cabernet sauvignon és a merlot is. A fenti fajtákhoz képest kisebb mértékben van jelen, de nem kevésbé fontos a bíbor kadarka, syrah, kadarka, pinot noir, olaszrizling, szürkebarát és chardonnay.

Aki már ellátogatott a páratlan kilátással büszkélkedő pincészethez, az tudja, hogy a vendéglátás náluk épp olyan kiemelkedő, mint a minőségi borkészítés. A vendégház kialakítása, a kilátó és maga a táj is mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az idelátogató vendégek felejthetetlen élménnyel térjenek haza.

Tartalomhoz tartozó címkék: szekszárd borok a polcról hetényi