A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Kamocsay Ákos Prémium Chardonnay Páskom-dűlő 2016

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

A Hilltop Neszmély Borászat Magyarország egyik meghatározó pincészete, mely a reduktív, friss borokon túl magabiztos a komolyabb, érleltebb tételek készítésében is.

A pincészet prémium chardonnay-e gyümölcsös, telt, kerek, vastag, intenzíven és nagyon harmonikusan érett, kiemelkedő száraz bor. Déli gyümölcsök és fehér virágok illatát követi a telt gyümölcsösség, a vibráló savak, a gazdag korty.

A Hilltop alapítói rendszerváltás után érkeztek többek között a móri állami gazdaságba is, ahol abban az időben Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza dolgozott. Hamarosan Mórra gyűjtöttek és ott palackoztattak számos magyar bort, és onnan exportálták Nagy-Britanniába.

A Hilltop alapítói számára kézenfekvő megoldás lett volna Móron maradni, de az akkori gazdasági és piaci környezet ezt nem tette lehetővé. Végül Neszmély mellett döntöttek, ahol az egykori TSZ pincében, tízezer liternyi fémtartállyal, és 110 hektár rossz fajta-összetételű, elöregedett ültetésű szőlővel vágtak neki a nagy kalandnak. 

A borászat festői szépségű elhelyezkedése miatt az egyik brit vevő javasolta házi bormárkájának nevéül a Hilltopot. Ennek nyomán született a Hilltop cégnév ötlete. A hazai piacon az áttörést az 1997-es évjáratú cserszegi fűszeres hozta meg. Egy angol vevő ugyanis benevezte ezt a bort a világ egyik legnagyobb szabású borversenyére, az 1998-as Wine Challenge-re. A Hilltop legnagyobb meglepetésére a magyar cserszegi fűszeres elnyerte az év fehérbora címet, három másik – egy ausztrál, egy új-zélandi és egy chilei – bor társaságában, holott összesen 7500 bor indult a versenyen. 

„A magyar közönség a cserszegit Woodcutters – „a Favágók Bora” néven ismerte meg. Ezt az elnevezést az egyik angol vevőnk adta ennek a bornak, sőt még a címkét is ők tervezték. Angol nyelvterületen ugyanis egyszerűen nem tudják kiejteni a cserszegi fűszeres szavakat, így találni kellett valami könnyebben befogadható elnevezést. Egy másik vevőnk egyszerűbben oldotta meg a problémát, ugyanis „kimondhatatlan szőlő” felirattal hozta forgalomba a cserszegit” – meséli Kamocsay Ákos a Hilltop egyik legismertebb boráról.

Mára már elég sok fajta szőlő nő a lejtőkön, hiszen vannak cserszegi fűszeres, irsai olivér, hárslevelű, chenin blanc, olaszrizling, királyleányka, pinot noir, merlot, kékfrankos, kék oportó, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec szőlőültetvényeik is. Két területen, Neszmélyhez közel és Szekszárdon termelik boraikhoz a szőlőt, kihasználva az ültetvények földrajzi és területi adottságait.

Tartalomhoz tartozó címkék: borok a polcról