A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Lelovits Siller 2016

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Lelovits Tamás irigylésre méltó odaadással, következetességgel és munkával borászkodta be magát a Villányi borvidékre. Mondhatnánk, némi szerencse és tehetség is jól jött, de aki ismeri a Lelovits-borokat, az tudja: sokkal többről van itt szó, egy olyan történetről, melyben a befektetett munka meghozza gyümölcsét, a borfogyasztók töretlen rajongását. 

A 2016-os Lelovits Siller komolyabb, mint a rozé, könnyedebb, mint a vörösek, de mégis magában hordozza a borászra oly jellemző stílusjegyeket, illatokat és ízeket. Az alapokat a cabernet sauvignon adja, karakteressége mellett megmaradt vidám és jóivású bornak, illatra piros bogyós gyümölcsök és meggy, kicsi paprika, kortyban kerek, de lendületes savak.

Nem véletlen tehát, hogy Lelovits Tamás neve az utóbbi években egyre gyakrabban forog borbarátok körében, egyre több versenyen, teszten szerepel kiválóan. A pincészet hagyományos részét a villánykövesdi pincesoron találjuk. A 150 éves pince stílusosan van felújítva és a tipikus villánykövesdi pincekialakítás fogadja a látogatót, ha lesétál a hordók közé. 

„Sok titok nincs: a minőséghez munka és szakértelem, odafigyelés kell és egy csipetnyi jókedv. Ha a boraimmal dolgozom, mosolyog a lelkem!” – árulja el a hitvallását Lelovits Tamás.

Bár Lelovits Tamás szülei mindig is foglalkoztak szőlővel, de ez soha nem jelentett többet annál, mint hogy a háznál eladták a jó minőségű folyóbort. Aztán 2000-ben döntött úgy Tamás, hogy ezzel van értelme foglalkozni és belevágott a pincészet kialakításába. „Az elhatározást tettek követték: sok-sok tanulás, munka és alázat, a bor iránt. Úgy érzem, egy életre megszállott lettem” – meséli Tamás. A Corvinus Egyetemen szerzett diplomát, mely szakértelem látszik az ültetvényeken és a borokon egyaránt. 

A pincészet területei a Remete-, a Jammertal- és Ördögárok-dűlőkben találhatóak. Nagyharsányban a Várerdőben van egy kisebb terület, Kisharsányban a Boczor-dűlőben található még ültetvény.

Tartalomhoz tartozó címkék: vylyan borok a polcról lelovits