A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​Borok a polcról: Németh János Cabernet Sauvignon 2012

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Vannak helyek, ahol elsőre otthon érezi magát az ember. Ilyen Németh János iván-völgyi pincéje, ami mindig változik, épül-szépül, de mindenkor nyugalmat áraszt, van a helynek s van a házigazdáknak is varázsa, ami a boraiból is visszaköszön. 

A 2012-es cabernet sauvignon a borászat három legmelegebb dűlőjének válogatott terméséből készült mélyvörös színű, karakteres, tanninban gazdag bor. Vastag már illatban is, a hordófűszerek jelzik a másfél éves hordós érlelést, az arányos, kerek, erőteljes és gyümölccsel teli test is kivételes borról tanúskodik. 

Egyedi hangulatú és stílusú borok készülnek itt, a családi pincészetben, ahol az ötödik generáció döntött úgy, palackozni kívánja és magasabb minőségben készíteni ezentúl a borokat. A kézműves szőlőnevelés és borkészítés hagyományait tiszteletben tartva készülnek a Németh János-borok, előtérben az olyan hazai fajtákkal, mint a kadarka vagy a kékfrankos, ugyanakkor nemzetközi fajták esetében is egyedi, szekszárdias jegyeket tud mutatni a boraiban. 

A nagyszülők által épített pince és a régi présház az Iván-völgyi domboldalon áll. A pincében majd minden évben mintegy 10 hektár termése kerül be, ennek túlnyomó többsége saját területről érkezik. Ez nagyjából harmincezer palackot jelent évente. Kis lépésekkel igyekszenek bővíteni a területeiket, de szeretnének megmaradni olyan pincészetnek, ahol a borász tudja megálmodni a borokat és ténylegesen a keze munkája révén születik meg a bor.

A szőlőterületek Szekszárdi borvidék kiemelt adottságú dűlőiben helyezkednek el, Iván-völgyben, Porkoláb-völgyben, Görögszóban, Gyűszű-völgyben, Decsi-hegyen, Baranya-völgyben. A borok sokszínűségéhez hozzájárulnak, hogy területileg más-más dűlőből és többfajta szőlőültetvényről származnak.

„Családunk már generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, így talán nem véletlen, hogy már korán eldöntöttem, milyen utat szeretnék magamnak választani” – meséli Németh János. „Apáról fiúra szállt nálunk a szőlő és a borkészítés szeretete. Borászként a kiváló minőségű szőlőalapanyagot tekintem a legfontosabbnak a jó bor készítésénél. Hogy a bor milyen lesz a hordóban, az elsődlegesen a szőlőtőkén dől el, ezért különös figyelemmel kísérem nemcsak a saját ültetvényeim fejlődését, hanem a más szőlészektől vásárolt szőlő megfelelő kezelését is.”

Németh János szeretné megőrizni a hagyományos kézművességet mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés munkafolyamataiban. Egyedi ízvilágú, a Szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, fűszeres, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborok készítése foglalkoztatja.