A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Pinkert Sauvignon Blanc 2017

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

A Pinkert családi borászat története az 1900 években, néhány szőlőtőke ültetésével és egy kis családi pince kialakításával kezdődött a Báni-hegy lejtőin, a drávaszögi Csúza település közelében.

A Drávaszög Horvátország keleti részén található, ami a természeti viszonyoknak, a fekvésének és a környezetnek köszönhetően az ősidőktől kezdve a szőlő, a szőlészet és a kiváló borok bölcsője. A Duna és a Dráva kisebb mellékfolyóival együtt a Pannon-síkság közepén található „szigetet”, Baranya határait övezi, ezáltal különleges éghajlati feltételeket teremtve a legjobb minőségű szőlőfajták termesztéséhez, valamint a világhírű borok megalkotásához. 

A Báni-hegység már az ókorban is ismert volt, a rómaiak nevezték el Mons Aureanak, Arany-hegységnek, és aminek mindig is termékeny talaja volt, illetve jó híre „a belőle áradó arany boroknak”! A Báni-hegységen számos dűlőút és ültetvény varázslatos hálója látható, ami az egész környéknek romantikus és titokzatos hangulatot kölcsönöz.

A Pinkert borparadicsoma is éppen egy ilyen titokzatos helyen, a csúzai területen született meg. A szőlőültetvények 198 méter tengerszint feletti magasságon fekszenek, összterületük 15 hektár.

A családi borászat lépésről-lépésre, generációkon keresztül fejlődött, és mindeközben csak egy gondolat vezérelte őket: „Teljes odaadással olyan borokat alkotni, amik mindenki számára élvezetet nyújtanak.” 

Ma többféle, kiváló bort készítenek ennek szellemében. Életfilozófiájuk alapja, hogy a magas minőségű borok létrehozása a gondozott és rendezett szőlőültetvényben kezdődik, ezt támasztja alá, hogy a környék egyik legszebb szőlőskertje titulussal is büszkélkedhetnek. 

A Pinkert borászatban több szőlőfajta is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben olaszrizlinget termelnek, hiszen ez a borvidék első számú szőlője is. De büszkék a nemzetközi szőlőfajtáikra is, mint például a sauvignon blanc, a chardonnay, a cabernet sauvignon és a kékfrankos, meg a kékoportó. 

A 2017-es sauvignon blanc vágott fű, bodza, szép lendületes korty, lobogó savak. Mégis inkább magában illik elfogyasztani, a szódát csak kísérőnek javasoljuk: szebb és magabiztosabb így.