A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Polgár Syrah 2013

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Legutóbb a Keddi Kóstoló csapata igen magas, 89 pontra értékelte ezt a syraht. Akkor azt írtuk róla, hogy borsos, fűszeres csoda. Feketeszedres, áfonyás, szilvalekváros intenzív illat. Mellette medvecukor, kakukkfű és avarosság. Zamatban ugyanezt hozza.  Összetett, érett, kellemes. A gyümölcsök is megjelennek. A hordó csak fűszerként tesz hozzá, ettől lesz igazán elegáns.

Ha lehet, még kerekebb lett a történet a legutóbbi kóstolás óta eltelt idő alatt. Sőt, ha lehetünk egészen szubjektívek, akkor még jót is tett neki az eltelt idő. Viszont kétségkívül most csúcson jár, a robosztusságát jól ellensúlyozzák az erdei gyümölcsök és a hordófűszerek. Mi már nagyon nem várnánk vele, meg minek is, ha most nagyon szép arcát mutatja? Bár az öregedése is gyaníthatóan szép lesz és lassú, ha több palackkal rendelkezünk belőle, egyet mindenképpen bontsunk meg. 


A Polgár Pince klasszikus villányi családi borászat. Polgár Zoltán a borvidék felemelkedésekor az elsők, a “Villányi Ötök” között volt, akik saját pincészetet alapítottak. Jelenleg 65 hektáron gazdálkodnak, szőlőik a borvidék legszebb dűlőkben találhatók. Azon kevesek egyike Villányban, akik a borvidék valamennyi fehér és vörös fajtáját termelik.  A fajtáknak legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a szigorúan visszafogott termeléssel, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással dolgoznak a Polgár borok minőségéért.

Mindezt tanúsítják a hazai és nemzetközi borversenyeken elért gyakori aranyérmek és díjak, az egyik legszebb elismerés volt, hogy Polgár Zoltánt 1996-ra az „Év Bortermelőjévé" választotta a Magyar Bor Akadémia.

"Nálunk a borok nem készülnek, hanem születnek a gondosan kezelt, válogatott szőlőkből. A bor egy több ezer éves, kultikus ital, amelybe bűn adalékanyagokat becsempészni.  Mindegyik borunknak külön arca van. Nagyon vigyázunk arra, hogy a kezeléssel, érlelési móddal a világért se uniformizáljuk a borokat. Nálunk a tradíciók tisztelete – a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig – hitvallásunk lényege." - hirdeti hitvallását Polgár Zoltán.

Tartalomhoz tartozó címkék: villány borok a polcról