A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

​Borok a polcról: Szabó Laci Tolnai Olaszrizling 2016

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Szép fajtajelleges illatokkal köszön be Szabó Laci 2016-os olaszrizlingje. Alma, kis mandula van nekünk benne, utóbbi némi citrussal kiegészítve visszaköszön ízben is. Mellé határozott, de már megzabolázott savak, szép lecsengés. 

A Tolnai borvidék Magyarország ma is egyik leginkább felfedezetlen borvidéke. Az itt készülő borok sokszor újdonságként szolgálnak még a jól értesült fogyasztóközönség számára is: szerencsére vannak olyanok, mint Szabó Laci, akik rohamléptekkel dolgoznak a borvidék felvirágoztatásán. S erről bárki meggyőződhet maga is. 

Családi vállalkozásuk közel húsz éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, ellátva a környező tolnai, szekszárdi, alföldi borászatokat remek alapanyaggal. A borászatban rejlő potenciált látva, pincészetük építését 2011-ben kezdték meg, de folyamatosan fejlesztenek, bővítenek.

Szőlőterületeik Tolna megye déli határán a Völgység napsütötte déli lankáin helyezkednek el. Termőterületeik nagysága jelenleg 80 hektár és a közeljövőben további 20 hektár telepítése van tervben. Ültetvényeik fajtaszerkezete változatos, a divatos nemzetközi és a kevésbé ismert helyi fajták is megtalálhatók benne. Szőlőiket korszerű technológiával környezettudatos módon művelik. 

A napsütéses órák számát és az évi hőösszeget tekintve is az elsők között vannak a magyar borvidékek sorában. A szőlőből modern technológiával, kíméletes feldolgozás mellett készítik boraikat. Fehér és rozé boraikban reduktív technológia segítségével igyekszenek megőrizni a gyümölcsösséget. Törekszenek a fajtajelleg és a termőhelyi adottságok megjelenítésére, kihangsúlyozására. Folyamatosan kísérleteznek új fajták és készítésmódok bevonásával egy komplexebb borkép kialakításában. 

Szabó Laci pincészete jelenleg 800 hl bor befogadására alkalmas, melyből 600 hl modern hűthető-fűthető kóracéltartály és 200 hl tölgyfahordóval rendelkezik, utóbbiakban elsősorban a vörösborok érlelődnek. Céljuk a nemzetközi borfajták mellett a helyi fajtákon keresztül is bemutatni a völgységi termőtáj kitűnő adottságait. 

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin borok a polcról szabó laci