A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Szeremley Borház Rizling 2016

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében. 

Az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok főként hungaricumairól ismert: csak itt található a nővirágú kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a budai zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg a pincészet kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét. Édes testvére a késői olaszrizling citrusokat és trópusi gyümölcsöket idéző ízvilágáról ismert. A szürkebarát és az aperitifként kedvelt különleges száraz muscat ottonel mellett már első évjáratában igen sikeresnek bizonyult a rajnai és olaszrizling házasításából született szemelt rizling.

A 2016-os Szeremley Rizling az egyik személyes kedvenc: illatában mandula, szőlővirág és citrusok minden mennyiségben. A kortyban határozott karakán savak, és igen, bármennyire és szép magában fogyasztva, ebben a hőségben leginkább jéghideg szódával is kívánatos. 

Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét. Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak "felülről", hanem "alulról" is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extrakt-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.

A birtok termőre forduló telepítéseinek révén, egy régi hagyományt felújítva, Badacsony ismét egyre ismertebb lehet vörösborairól. Fő fajtájuk, a pinot noir mellett kékfrankos, cabernet franc és cabernet sauvignon egészíti ki hagyományos, illetve barrique hordóban érlelt reserve vörösborokkal pincészetük kínálatát.