A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borok a polcról: Vitis Pince Pinot Noir 2012

Sorozatunkban keddenként leveszünk egy-egy számunkra kedves bort a polcról, s ha már van rá alkalom, írunk kicsit a pincészetről is!

Vitis Pince, Bonyhád, Tolnai borvidék. Alapos mérlegelés és sok tervezés után léptek piacra boraikkal, hogy rögtön a borversenyek, borkóstolók kedvelt borászataivá váljanak. A recept egyszerű: kerek, komplex borok, csúcsminőségben, verhetetlen árakon! Sokat tesznek azért, hogy a borvidéket egyre inkább a helyén kezeljék!

A 2012-es Pinot noir színe szép, nem túl sötét, nem túl áttetsző. Az illat tiszta, sok benne a gyümölcs, és van némi édesfűszer. Szájban piros gyümölcsök jönnek, erdei gyümölcsök, eperdzsem, a korty elég vastag, de nem nehézkes, széles és egész hosszú, tartós. A déli pinot noir könnyedebb, tetszetős arca. 

Kis túlzással néhány éve még senki sem hallott róluk, ma már nem kell őket nagyon bemutatni senkinek sem. A pincészetet Kiszler Ferenc és Schmidt Győző alapította, amikor 1997-ben lehetőségük nyílt földvásárlásra szőlőültetvénynek, és akkor vették meg az első 10 hektáros darabot.

„Akkor már szőlővel foglalkoztunk, így úgy döntöttünk, szőlőt telepítünk rá. Két ismerősünk is betársult ebbe a vállalkozásba, így további bővítés és telepítés következett” – meséli az először leginkább szőlőtermesztéssel foglalkozó vállalkozás indulásáról Kiszler Ferenc. 2005-től a magyarországi borpiac egyik legnagyobb szereplője, a Danubiana (a tulajdonosok munkahelye) sem kívánta tovább maga művelni 37 hektárnyi szőlőjét, így összesen több mint 80 hektár került a Vitishez.

Bort azonban csak 2009-től kezdtek készíteni abban a pincében, amit ma is bérelnek, Bonyhád felett. Úgy gondolták, csak vörösbort fognak készíteni, esetleg kísérleteznek egy kis fehérrel is. A minőség volt az elsődleges szempont és az első borok kiválónak bizonyultak. „Újonnan indultunk, ezért nem volt más, csak barrik hordó” - mondja Schmidt Győző. Így barrik borokkal indult a Vitis Pince, méghozzá a következőkkel: chardonnay, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot és syrah.