A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján. Értettem
Termékek Menü

Kezdőből borszakértő 8 lépésben

borszakértő vörösborA bor szeretete nem velünk született dolog, hanem felnőtt éveink során tanuljuk meg szüleinktől, barátainktól és mentorainktól. Valahogyan Önnel is elkezdődött. Talán egy ajándékba kapott prémium vörösborral, talán az első igazi pincelátogatás élményével. Az volt az a pillanat, - szinte megvilágosodás, - amikor rájött, hogy a bor sokkal értékesebb, sokkal több, mint csupán szőlőből készült alkoholos ital. Feltárult az ízek és illatok csodálatos új világa, elindult egy végtelen utazás a jobbnál jobb fajták és borvidékek nyomában.

Ma már talán van kedvenc bora, eljár kóstolókra, meghallgatja a borászokat, a szakértőket; könyveket, blogokat, magazinokat olvas a témában. Talán használ már valamilyen boros alkalmazást a telefonján, (pl.: Vivino) de lehet, hogy még csak tervezi letölteni. Lehet hogy még sosem mondta ki hangosan, de Ön is akarva-akaratlanul mindent megtesz azért, hogy egyre jobb borokat találjon, ezzel egyre jobban értsen a borhoz, egyre inkább szakértővé váljon. 

Hogyan alakul ez ki bennünk?
Milyen szintek követik egymást a borszakértővé válás útján?

Nem is olyan nehéz. Igazából bárki meg tudja csinálni, nem kell hozzá semmilyen érzék vagy tehetség. Elegendő a folyamatos, kitartó tanulás, kóstolás (mértékkel) és valljuk be, ez igazán szórakoztató és közösségi is tud lenni.

1. szint (Alap): Ismerkedés a szőlő- és borfajtákkal.

A bor megértéséhez hosszú út vezet, nagyon sokat kell kóstolni és tanulni hozzá. Valószínűleg már tapasztalta: ahhoz, hogy megértse az összetettebb prémium tételeket, elöszőr a könnyedebbeket kell tanulmányoznia. Még a legprofibb borszakértők is egyszerűbb borokat kóstoltak az elején. A cuvée-k is nagyon kellemesek, harmónikusak tudnak lenni, de ahhoz, hogy értse is, előbb az alap fajtákat kell megismerni. Ön tudja ezt, így minden lehetséges alkalmat megragad és gyakorol, gyakorol, gyakorol. Néhány hónap, 6-8 tematikus borkóstoló után már jegyzetel (papírra vagy alkalmazásba), hogy később néhány jelzőből fel tudja idézni az élményt. 

2. szint: Megtalálja az első kedvencét!

Erre a szintre hamar megérkezik, hiszen elméje folyamatosan rangsorolja az élményeket és felállít jó-jobb-legjobb kategóriákat. Most, hogy már sok borral találkozott, biztosan talált köztük legalább egy olyat, ami kiemelkedett a többi közül. Egy olyat, amire máig emlékszik. Egy bizonyos fajta, ami a legjobban tetszett. Az, amit először keres, ha egy új pincészet kínálatát böngészi. Legyen az akár egy chardonnay vagy egy syrah, a lényeg most az, hogy ennek a fajtának már ismeri az illatait, ízeit és tudja, hogy mi az az apró különbség, ami miatt ez sokkal jobban ízlik mint bármilyen más bor. 

Megtalálta első kedvencét és most azon van, hogy folyamatosan kóstolja ezt a fajtát különböző pincészeteknél, különböző évjáratokból és különféle házasításokban. A fajta jellemzőin túl már az egyediséget keresi és lassan kezdi megérteni, hogy mi is az a plusz, amit a borász tapasztalata, személyisége tesz hozzá a borhoz. 

3. szint (Haladó): Ahová már kevesebben jutnak el.

Szóval, hol is tart most?
Van egy kedvenc fajtája, amit már kívül-belül ismer, tudja melyik borvidéken és melyik borász keze alatt születik belőle igazán jó bor. De most jön az a rész ami sokaknak már a neheze (..és feladják), a kitartóak számára pedig egy újabb izgalmas kihívás. Mivel most ezt az írásomat olvassa, Ön valószínűleg az utóbbi, lelkes csapatba tartozik. 

Ez a bor tanulás következő szakasza, mikor kétségbeesetten próbálja csillapítani éhségét az újabb és újabb élmények után. Folyton keresgéli az eddig ismeretlen borokat, - rengeteget kóstolva, több száz leírást elolvasva, - hogy megtalálja a következő kincset. A nehézség abban rejlik, hogy egy újabb fajtában is meg kell találnia azt a jellemzőt, ami újra kitartó tanulásra, kóstolásra motiválja Önt. Ha először a vörösbor volt a kedvence, most kezdi úgy érezni, hogy a fehérborok világa talán még izgalmasabb, még sokrétűbb. Ha kezdetben valamilyen könnyű rozé vagy fehérbort kedvelt, rájött, hogy a vöröseket mélyebben lehet boncolgatni. 
Szépen sorban “megkedveli” az első 7-8 fajtát. Érzi, hogy már most többet tud a borról mint az átlag magyar borfogyasztó, de az igazi izgalmak még csak ezután következnek.

4. szint: Amikor leül és elővesz néhány könyvet.

Több száz könyvet talál ebben a témában és ezekben számtalan megközelítésből, szemszögből olvas leírásokat, véleményeket. Néhány inkább a technológiára és a szőlőfajtákra fektet hangsúlyt, de van olyan is szép számmal, ami a kóstolási tudnivalókat tárgyalja. A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Biztosan tudja: a legjobban akkor jár, ha először az alapokat veszi át, utána fog elmélyedni az Önt leginkább érdeklő témákban. A lényeg: sok olvasás + sok kóstolás, és egy idő után már azt veszi észre, hogy magabiztosan hozzá tud szólni egy bor témájú beszélgetéshez. (Néhányan már itt rászánják magukat és beiratkoznak egy borbíráló tanfolyamra, egy boriskola WSET kurzusára.)

5. szint: Jöhetnek a merészebb borok!

Ahogy halad előre a borszakértővé válás útján, a kóstolt borok száma folyamatosan növekszik. A barátokkal beszélgetős - hedonista lazulást és az elmélyült, analitikus borozást már rég külön választotta. Mivel nem minden ismerőse haladó szintű, többnyire könnyen érthető borokkal fogja várni őket, de ha egyedül - vagy hozzáértő társasággal - van, jöhetnek nagyobbak, merészebbek, drágábbak is. Tudja, hogy minél jobban szélesíti a skálát, annál nagyobb lesz a tapasztalata egy adott fajtán belül. Már sokkal jobban odafigyel és nem csak az ételhez, hanem a hangulathoz is igazítja, hogy milyen bort választ. Egyre hosszabb összetett mondatokban beszél egy éppen kóstolt borról. 

6. szint: Felismeri a komplex, összetett, különleges borokat.

A legtöbb ember megelégszik azzal a borral, amit megkedvelt korábban. Ön nem ilyen. Elszánta magát arra, hogy borszakértő legyen. Ennél több kell. A fajta és az évjárat tudatában fel kell tudnia ismerni a komplex borokat. Mert egy bor akkor igazán jó, ha komplex. Nagyon jó úton jár, ha egy borban már különböző illatokat, ízeket fedez fel, és el tudja dönteni, hogy ezek harmóniában vannak-e vagy sem. 
Ilyenek lehetnek például a méz - citrom - zöldalma - fehér virágok egy különleges fehérborban, vagy piros bogyós gyümölcsök - kávé - csokoládé egy vörösben. Még jobb, ha ezek az aromák rétegenként, akár több perc különbséggel jönnek elő.

7. szint: A nap, amikor újra felfedezi a pezsgőket és az édes borokat!

Ez az a pillanat, amikor Ön, a borszakértő visszatér az alapokhoz. Emlékszik még, mikor egy üde rozé volt az aktuális kedvence? 
Legyen büszke magára, mert visszatér oda, ahonnan kezdte. Azonban most már igazán hozzáértő és tapasztalt. Talán már hozzá is kezdett egy saját bor gyűjteményhez. Ebben pedig mindenképpen hagyjon helyet a lehetséges új kedvenceknek: a pezsgőknek és a természetes-édes boroknak is. Ez a világ is igen sokszínű, érdemes vele megismerkedni: palackban érlelt pezsgők, kései szüretelésű töppedt szőlőből készülő, különleges, prémium fehérborok - nem csak Tokajból.

8. szint: Ön igazi borszakértő!

Megcsinálta. A kíváncsiság vezette és kitartó volt. Most már minden a helyén van. Magabiztosan választ egy borlapról, egy külföldi borban is felismeri a fajta jellemző jegyeit, azonnal kiszúrja a borhibákat és a bor- étel párosítás sem okoz gondot. A téma szakértőjeként nagyon jól tudja, hogy a tanulás sosem ér véget. Minden évben újabb és újabb borok készülnek a világ összes borvidékén, miközben Ön még több tapasztalattal lesz gazdagabb. Talán már saját pince vásárlását, saját bor készítését tervezi...?


A Pannon Bormagazin további cikkei:

A 9 leggyakoribb bormítosz

Ismerünk jó sok hagyományos bölcsességet a borral kapcsolatban. Néhány közülük igaz, a többség viszont csak mítosz, vagy elavult ismereteken alapul. Utóbbira kerestünk néhány példát. Kezdjük az összes közül talán a leggyakoribb mítosszal!

Tovább a cikkhez...

7 tipp: így rendeljen bort étteremben

éttermi borrendelés

Évente jó pár alkalommal fordulunk meg éttermekben, általában különleges alkalmakkor vagy egyszerűen csak egy finom vacsorára. Ha sikerült megoldani a sofőr-kérdést hazafelé, - vagy városon belül taxizunk - kérhetünk bort is az étel mellé.

Tovább a cikkhez...

Regisztrál? Ezért érdemes!

miért érdemes regisztrálni a vásárláshoz

Regisztrált vásárlóként számos előnyre tehet szert. Adatait elég egyszer megadni, második alkalommal már csak az email címére és jelszavára lesz szüksége. Fiókjában megadhat otthoni, munkahelyi és bármilyen más szállítási címet, és ugyanitt gyűlnek a Borravaló Pontjai is.

Tovább a cikkhez...

http://winefolly.com/review/becoming-a-wine-expert/

https://www.metropol.hu/cikk/1263057-miert-fontos-hogy-valamennyire-ertsunk-a-borhoz

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin