A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A palackozott bor tárolása

Nagy hőségben a boraink helyes tárolására is oda kell figyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetőek. Ráadásul az általános bortárolási tippekhez és javaslatokhoz képest nincs is szükség nagy változtatásokra: ezeket azonban érdemes ilyenkor különösen figyelembe venni. 

Ez elsősorban a hagyományos parafa dugóval lezárt, hosszabb érlelésre eltett, féltve őrzött borainkra vonatkozik, de nem árt, ha figyelembe vesszük a gyorsabb fogyasztásra szánt reduktív borok esetében is. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy állandó pincehideget biztosítsunk a borainknak, a célunk az, hogy keressünk egy viszonylag állandó, mondjuk 23 Celsisus fokos hőmérséklet fölé nem emelkedő helyiséget. Akár egy szekrényt: bátran helyezzük ide a palackokat, ráadásul még a napfénytől is megvédjük őket. Csak válasszuk a padlóhoz legközelebbi lenti polcot.

Mire kell különösen ügyelni a bortárolásnál?

Jogosan rohanhatna mindenki a hűtőszekrényhez Gere Kopárral a kezében, de annyira ne siessen. A hűtő csak a légmentes záródó boroknak jó, száraz levegője megkínozhatja a dugót, és vele együtt a bort is. Visszatérve a napfényre: míg a szőlő növekedésénél az életet adta, a bort mint készterméket kegyetlen gyorsan tudja meggyilkolni, ha huzamosabb ideig napfénynek van kitéve. Egyrészt a bor még bőven érik, alakul a palackban, a napsugárázás és az elnyelt hő viszont rossz irányba befolyásolhatja ezt. Felgyorsulhat az öregedés, ráadásul ha nem volt teljesen steril a palackozás, a borban található mikrobák nagyon gyorsan elszaporodnak.

A palackok elfektetését nem árt elégszer ismételni: így akadályozhatjuk meg a legkönnyebben, hogy a bor dugója kiszáradjon, a bor meg eloxidálódjon. Szilikondugóval, csavarzárral légmentesen lezárt borok miatt nem kell, hogy annyira fájjon a fejünk, tökéletesen megfelelő tárolás számukra a hűtőszekrény, ha egy-két héten belül elfogyasztjuk!

Mindig figyeljünk palackozott bor helyes tárolására

Tehát az aranyszabály: palackot fektetve, állandó szobahőmérsékleten, és napfénytől védve tároljuk! A Pannon Borboltnál mi különösen ügyelünk arra, hogy a köztes időszakban, amíg a bor már nincs a borászat pincéjében, de a vásárló otthonában sem, a lehető legideálisabb körülményeket biztosítsuk. (Kollégáink nagy örömére, hogy légkondicionált helyen dolgozhatnak.) Így tudunk garanciát vállalni arra, hogy mikor otthon kibontásra kerül a bor, azt az arcát mutatja, amit a borkészítő láttatni szeretne!

A nagy melegben különösen figyeljünk oda a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen akármilyen könnyed is egy fehér vagy egy rozé, az alkohol igénybe veszi a testünket. Szóval igyunk jó laza fröccsöket, miután pedig lement a nap, akár folytathatjuk egy jó vörössel!

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek