A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Botrány! Áll a bál Új-Zélandon

Egymás után borulnak ki a borkritikusok és borírók, és esnek neki dühödten az új-zélandi bortermelőknek, miután az egyik leghíresebb borászat bejelentette: ausztrál szőlőt használ a borai elkészítéséhez, lévén az sokkal olcsóbb, mint a hazai. Az ügy már csak azért is kiverte a biztosítékot, mert ezt az a Brancott Estate (régebben Montana) borászat nyilatkozta le, amelyiknek köszönhetően elindult világhódító útjára a marlborough-i sauvignon blanc.

"Olyan szőlőket vásárolunk Ausztráliából, melyek a hidegebb termőhely, illat és ízjegyek tekintetében szinte teljesen az új-zélandira hasonlítanak" - jelentette ki Kevin Mapson, a híres borászatot irányító cégcsoport vezetője. "Sokkal olcsóbb, mint az új-zélandi."

Ezekkel a mondatokkal haragította magára a fél világ boros közéletét az egyik prominens borászat Új-Zélandon. A Montana egy évvel ezelőtt kezdett szőlőt importálni, pinot gris, pinot noir, chardonnay és merlot éppúgy a bevásárló listájukon van, mint a sauvignon blanc, ami világhíressé tette néhány évtizeddel ezelőtt az ország borkészítőit. Ráadásul a Montana palackozta a hetvenes évben az első palack sauvingon blanc-t Marlborough-ban.

A gazdasági szempontok elég jelentősek: Új-Zéland borexportjának 80%-át teszi ki a sauvingon blanc, évente több mint fél milliárd font értékben. A Montana ugyanakkor a hazai boraiba csempészi az ausztrál szőlőt, jellemzően a Classic és Affinity szériában, melyek palackára 10 Új-zélandi dollár alatt mozog. Az ok az volt, hogy miközben a haza fogyasztás jelentősen megnövekedett, fogyasztói árat pedig nem akartak emelni, a helyi szőlő felvásárlói ára viszont az egekbe szökött,  majdhogynem veszteségessé vált ennek a borkategóriának elkészítése. A cégvezetés döntött, a nyereség és a borászat fennmaradása érdekében radikális lépésre szánták el magukat.

"A tavalyi évtől csak az ausztrál szőlő felvásárlásával lehetséges a palackárakat 10 dollár alatt tartani" - véli Mapson. A prominens boróriás példája ráadásul ragadós volt, más borkészítők is követték a példájukat, példul a Shingle Peak, a Kim Crawford, a Gunn Estate és a Longridge. Az új-zélandi bortörvény erre persze lehetőséget is ad nekik, csak fel kell tüntetni a címkén: "Wines of Australia".

Igaz apró betűkkel. A legenyhébb vélemények is a vásárlók szándékos megtévesztését emlegetik, és bár a borírók is elismerik, hogy olcsóbb az ausztrál sauvignon blanc, ennek szerintük egy oka van: a jóval alacsonyabb minőség.

(VIA THE GUARDIAN)

Tartalomhoz tartozó címkék: cikkek külföld hírek ausztrál