A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Celler l'Encastell


 

A Celler de L'Encastell egy kis családi szőlőbirtok és borászat Porrera városában, a DOQ Prioratban, ahol ők már több mint 15 éve foglalkoznak borkészítéssel. Kizárólag a "Mas d'en Caçador", "Mas d'en Ferran" és "Els Arbres" birtokaikról származó szőlőt használják fel, amelyek palás talajon és különleges éghajlaton hihetetlen egyedi, sajátos karakterű szőlőt - és bort- adnak.

Történetük 1999-ben kezdődött a bor iránti szenvedélyük által motiválva. Meggyőződésük volt, hogy a talaj, ahol a szőlőik nőnek, tökéletes minőségű és különleges: ez a vas-oxidban gazdag pala, amelyet a helyiek "llicorella" néven ismernek. Ez a szélsőséges éghajlattal kombinálva biztosítja a szőlő maximális minőségét, és minden egyes palackba beleviszi a Priorat egyedi és kivételes karakterét.

 

A birtokok

A Serra del Montsant hegy (a régió északi részén található) határozza meg a régiót. Évszázadokon át tudták az előttünk gazdálkodók, hogy a legjobb szőlő az északra néző lejtőkről származik, amelyek jobban védettek az erős nyári napsütéstől. Itt-ott, a porrerai szőlőskertjeikben úgynevezett "roquers", a földből kiálló sziklák találhatók, amelyekbe mélyen behatolnak a táplálékot kereső gyökerek.


MAS D'EN CAÇADOR
 .
Két hektár meredek Llicorella domboldalon északra néző 500 méterrel a tengerszint felett található Porrera, Prioratban.  A 70 és 100 évvel ezelőtt 50%-ban Carignan és 50%-ban Grenache szőlőfajtákkal ültették be. Ez a szőlőültetvény adja a "Roquers de Porrera" szőlőjének nagy részét. 12.000-15.000 növény, amelyből a legjobb évjáratokban 4.000/5.000 kg szőlő szüretelhető, szőlőnként 300/400 gramm hozammal.


MAS D'EN FERRAN
 .
Szintén Porrerában található, és öt hektárnyi, két-három méter széles Llicorella törött pala teraszokból áll.  1995-ben telepítették Grenache, Cabernet, Merlot és Syrah fajtákkal. Ez a szőlőültetvény a "Roquers de Porrera" kiegészítéséhez járul hozzá, és ez a "Marge" forrása. 2000 szőlő/ha, szőlőnként 1,5-2 kg hozammal.


ELS ARBRES
 .
1,2 hektár keskeny teraszos "Llicorella" talajon, 2008-ban Carinyena és Merlot fajtákkal telepítve. Az erről a birtokról származó szőlőből készül a "Marge".

Rendezés: