A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

A borász, a pálinkafőző és a kereskedő

Elkészült a Pannon Borbolt Borpárlat! Régóta álmodoztunk arról, hogy két fontos barátunkkal összehozzunk valami közös produkciót. Az álmodozást most tett követte, így nagy büszkeséggel mutatjuk be Lelovits Tamás villányi rozéjából a Brill Pálinkaház által készített Pannon Borbolt borpárlatot. 

Az eredmény egy igazi különlegesség, benne a rozé gyümölcsösségével és a borpárlatok selymességével. Elegáns, telt ízű, szinte kréme lefutás. Limitált mennyiségen érhető el!

A borpárlat kialakulásának története

A borpárlat, vagyis a brandy az alkoholpárlatok legrégebbi képviselője, az első égetett szeszek egyike. Már a kora középkorból, a 12. századi Itáliából származó írásos emlékek sorában olvashatunk a bor lepárlásával készülő égő vízről, az aqua ardens-ről. 

Kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság, tartja a mondás. A középkori emberek is a vélt gyógyító hatással indokolták a fogyasztását - olyannyira, hogy a korabeli orvosok még a pestis ellen is bevetették. Ha a betegeken nem is segített az ital, nem várt hírnevet és népszerűséget kapott, és a fenyegető fekete halál tombolása után keresett és népszerű élvezeti cikk lett. A párlatkészítés technikai fejlődésével a borpárlatból még tisztább alkoholt nyertek ki idővel: az élet vizét. Ez is lett az ily módon készített szeszek általános elnevezése. De ez már egy másik történet.

Visszatérve a borpárlatokhoz: számos írásos emlék őrizte tehát meg az utókornak az ital társadalmi szerepét, amikből olyan dolgokat is megtudhatunk, minthogy hogyan ellenőrizték a minőségét. Amennyiben begyújtva elégett, vagy a beleáztatott puskapor tüzet fogott, akkor tisztának volt tekinthető. 

Később, a 19. században már nem volt szükség ilyen kétségkívül mutatós, de azért pontatlan módszerekre. Az első, szélesebb körben használt lepárló oszlopok franciaországi megjelenésével lehetővé vált kevesebb tüzelőanyaggal, rövidebb idő alatt lepárolni tisztább és magasabb alkoholtartalmú borpárlatot. 

A leírása szerint tehát a szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával készül a borpárlat. Fahordós érlelés után, 36-60%-kal kerül piacra. Talán legismertebb képviselője a cognac, és hazánkban nem véletlenül volt konyak minden borpárlat. 

Természetesen ma már szerte a világon szigorú leírás védi ezeket az italokat. A cognac Cognac régióban készül hagyományos rézüstökben, kétszeri kisüsti lepárlással. Az armagnac, a dél-franciaországi szőlőiből készül. Lepárlása folyamatos lepárlással történik a lepárlóoszlopok egyik legkorábbi változatával, és még az érlelésre szánt tölgyfahordók származási helyét is megkötik.

Magyarországon a borpárlat

A borpárlatok hazai elterjedése Károly Róbert udvarához köthető. Erzsébet királyné köszvényét gyógyították rozmaringos aqua vitae-vel, ami feltehetőleg borpárlat lehetett.

Régen az égettbor elnevezés takarta az összes lepárlással készült italt. A pálinka megjelenésével azonban tisztult a kép, és némileg háttérbe is szorította a borpárlatot. Frantzia égettbor és frantz égetett bor néven is nevezték, de 1881-től már cognac-nak hívják. A 20. század elejére már tudatosan kerülték a cognac szó használatát, és vezették be a borpárlatot, de a konyakot a köznyelvből már nem lehetett száműzni.

Fontos tehát hangsúlyozni, hogy nem pálinka, nem szőlő- vagy törkölypálinka, hiszen azok teljes mértékben gyümölcsből kellene készülnie. A helyes megnevezés tehát: borpárlat.

Brill Pálinkaház

A Brill Pálinkaház immáron több mint 20 éve elégíti ki a hazai csúcs-gasztronómia igényeit. A pálinkák és a gasztronómia lehetőségeinek kutatása mellett igyekszenek terjeszteni is az ebben rejlő élményeket – ezáltal is többet nyújtva egy pohár pálinkánál.

Elkötelezettségüket a csúcsminőség iránt jelzi, hogy egyedülálló módon öt "Magyarország legjobb pálinkája" és három "Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje" címet érdemelek már ki.

Lelovits Tamás Pincészete

Lelovits Tamás becsületre méltó odaadással, következetességgel és munkával építette fel borászatát a Villányi borvidéken. Mondhatnánk, némi szerencse és tehetség is jól jött, de aki ismeri a Lelovits-borokat, az tudja: sokkal többről van itt szó. Egy olyan történetről, melyben a befektetett munka meghozza gyümölcsét, a borfogyasztók töretlen rajongását.