A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Ágyas pálinka, avagy a pálinka ízesítése aszalt gyümölccsel

A Pannon Borboltnál messzemenően elkötelezettek vagyunk az igazi pálinkák népszerűsítésében. A magyar pálinkával foglalkoztunk már, most egy speciális fajtával, az ágyas pálinkával érdemes szót ejtenünk.

A Pálinkatörvény értelmében tudjuk, hogy a pálinka kizárólag Magyarországon termett, nem sűrített, nem szárított és nem aszalt gyümölcsből, illetve Magyarországon termett szőlőtörkölyből készül Magyarország területén, beleértve a palackozást is.

A pálinkát tehát hagyományosan gyümölcscefréből erjesztik és főzik. Az aszalt gyümölcsök csak az erjedéskor tiltottak, a pálinka érlelésekor használhatók.

Mitől ágyas az ágyas pálinka?

Az ágyas szó onnan ered, hogy a rendszerint nagy fenekű üveg alján található az ágy (ezt több helyen ágyásnak nevezik), amely többféle lehet aszerint, hogy milyen összetevőket tartalmaz.

A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcságyas pálinkának nevezhető, amit jól láthatóan fel kell tüntetni. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell. Az a gyümölcspálinka lehet ágyas, amit gyümölccsel, gyümölcságyon együtt érleltek legalább 3 hónapig. 

Az ágyas pálinka mindenféle színárnyalatban előfordulhat a kristálytisztától a dióbarnáig. Íze többnyire édeskés. Ágyas pálinkának tehát a nyers vagy aszalt gyümölcsre a saját érlelése után rátöltött, azonos gyümölcsből készült pálinka minősíthető.

Mi a különbség a friss és az aszalt gyümölcsből készülő ágyas között?

Ha a gyümölcságyon érlelt pálinkához vagy ágyas pálinkához friss, érett gyümölcsöt használunk, akkor „nyári ágyas pálinkát” készítünk, ha aszalt gyümölcsöt, akkor „téli ágyas pálinka” készül. Száz liter ágyas pálinkához legalább 10 kg érett, vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt kell felhasználni. 

Egy különleges ágyas

Az ágyas pálinkák egyik fajtája a fűszerekkel (paprika, torma, fokhagyma) készülő ágyas pálinkák. Ezeket a népi gyógyászatban orvosságként használták. Ennek hatásosságát a mai tudomány is alátámasztja. Pl. a paprikában lévő kapszaicin alkohol hatására kioldódik, s értágító hatása révén érszűkületi problémák kezelésére kiválóan alkalmas. A pálinka magas alkoholtartalma pedig az érfalakra lerakódott zsírok (koleszterin) legjobb oldószere. 

A Brill Pálinkaház egyik specialitása a "paprika eszencia", melyet egy speciális likőripari eljárással, macerálással készítenek. Ez a termék kellemes paprika illatú és zamatú termék, amit a fűszeresebb (magyaros) ízeket kedvelőknek ajánlunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin bormagazin