A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Borkínálat határok nélkül a Pannon Borboltnál

Argentína

A Mendozában működő Trapiche a legnagyobb és legfontosabb argentin borászat. 1883 óta folyamatosan készítenek itt bort, mára már több mint 1000 hektárról szüretelnek. A birtokot Tiburcio Benegas alapította meg, bár ő még csak egy kis szőlőskertet művelt, az itt élőkhöz hasonlóan állattenyésztéssel foglalkozott. A helyét fia, Pedro vette át, aki időközben professzionális borkészítővé képezte magát, rengeteg új szőlőfajtát ültetve. Ma a világ mintegy negyven országában vannak jelent díjnyertes boraikkal, szortimentjük az egyik legkeresettebb a borkedvelők körében.

Chile

Chile-ben sok száz éves hagyománya van a borkészítésnek. A mondhatni évszázadokon keresztül domináló spanyol borkészítést és fajtákat a huszadik századra európai borászok és francia szőlők váltották le. A Santa Carolina pincészet nem a legnagyobb, de a legöregebb chile-i borászatok egyike. Már alapításakor az volt a cél, hogy francia irányítással itt készüljenek az ország legnagyszerűbb borai. Mára már évi 25 millió palackot értékesítenek, a mindennapi fogyasztásra szánt borok mellett a magas minőséget képviselő kínálat számos nemzetközi elismerést és rangot szerzett magának.

Dél-Afrika

A pinotage igazi borkülönlegesség, ízig-vérig helyi fajta. Keresztezve a cinsaut (hermitage) és a pinot noir szőlőket alkották meg 1925-ben azzal a nem titkolt céllal, hogy egy nagy bort adó, de könnyen termeszthető, ellenálló fajtát hozzanak létre. Az 1928-ban alapított Stellenrust Dél-Afrika egyik legjobb vörösbor készítője. Boraik alapanyagát az ország leghíresebb szőlőtermő területeiről szüretelik. A borászat családi kézben van, hagyományaik szerint generációról generációra adják át a borkészítés tudományát. Hetven állandó munkásuk együtt él velük a farmon, az ő közösségük egyébként tulajdonjogot is kapott a borászatban.

USA

Bizony, a Keresztapa nagyszerű rendezője, Francis Ford Coppola a borkészítésben is hasonló babérokra tör Kaliforniában! Zavarba ejtően sokszínű a kínálatuk, a filmek és a mozivilága rendre megjelennek a címkéken és a borok, borházasítások elnevezésében, de ez mit sem ront azok minőségén. A Coppola-borok a legmagasabb minőséget képviselik, a borászat pedig élen jár a környezettudatos gazdálkodásban, a megújuló energiaforrások használatában. Talán legismertebb boraik zinfandelből készülnek, ebből az olasz származású, horvát gyökerekkel bíró sötét, tartalmas vörösbort adó szőlőből.

Új-Zéland

Peter Yealands az egyik legismertebb új-zélandi borkészítő. Bár Marlborough bortermő vidéke elsősorban a sauvignon blanc miatt lett ismert, a chardonnay és a pinot noir majdnem annyira elterjedt is – és legalább annyira nagyszerű borok is készülnek belőle. A tengerparton húzódó Yealands-ültetvények több szempontból is felkeltették a borvilág figyelmét. Számos forradalmian új megoldást alkalmaznak sikerrel, élen járnak a megújuló energiaforrások használatában, a környezettudatos gondolkodásban, onnantól kezdve, hogy a tőkék közül tyúkok szedik össze a kártevőket, vagy hogy napenergiával működő zenegépeken játszanak klasszikus zenét a szőlőnek. 

A cikket írta és készítette: Mester Zoltán & Pannon Borbolt csapata

<<< Vissza a cikkekhez