A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Különleges pezsgők szilveszterre

Koccints idén szilveszterkor valami igazán különleges pezsgővel. A Pannon Borboltnál nagy durranással készülünk, spanyol cavák és corpinnatok, olasz proseccók, montenegrói, szlovén, és természetesen magyar pezsgők soha nem látott kínálata. Ráadásul hét teljesen új francia cérmant-t is érkezett, ezek most kerültek fel a webshopra. RENDELÉSI HATÁRIDŐK!

Rendelési határidők, hogy biztosan odaérjen

 • December 22-ig leadott rendelés: kiszállítás a két ünnep között
 • December 27-ig leadott rendelés: kiszállítás még szilveszter előtt
 • December 27-29. között leadott rendelés: garanciát nem vállal a futárszolgálat, de elképzelhető, hogy kiszállítja szilveszter előtt
 • December 29. után leadott rendelés: január 2-től szállítja ki a futárszolgálat

Miért éppen szilveszterkor iszunk pezsgőt?

Pogány hagyományokból eredeztetik a szokást, hogy az év végén valami olyasmit kell csinálni, enni, inni, ami az új évben szerencsét hozhat. A pezsgővel való koccintás hamar elterjedt, hiszen a buborékos ital a 17. század óta a gazdagság jelképe: nem hiába mondták, hogy Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén „csillagokat ivott”. Egy-egy üveg elkészültéhez sokáig több évre volt szükség, palackonként erjesztették, így nem csoda, hogy az ára is a csillagos egekbe szökött. A tankpezsgőkészítés 19. Századi megjelenésével aztán szélesebb kör juthatott már pezsgőhöz, ami azonban máig a luxus és a jólét szimbóluma maradt.

Mi az a crémant?

Crémant minden olyan francia pezsgő, ami nem a legismertebb pezsgőkészítő vidékről, Champagne-ból származik, de egyébként ugyanúgy készül, mint a champagne. Így lehet legegyszerűbben összefoglalni talán, hogy mi is a crémant. Elkészítése ugyanúgy hagyományos palackos érleléssel, a méthode traditionelle alapján történik, tehát mindegyik crémant palackba a tradicionális pezsgőkészítési módszerrel kerülnek a buborékok. A pezsgőkedvelők szempontjából nem elhanyagolható tény, hogy legtöbbször kedvezőbb árfekvésű a crémant.

Aki utazott és kóstolt és beszélgetett már borokról Franciaországban, annak feltűnhetett, hogy a crémant sok franciának a tradicionális pezsgőkészítési mód szinonimája. Szemben a magyar szóhasználattal, hiszen nekünk a crémant és a champagne is pezsgő, ahogy utóbbi esetében számos nyelven így van. Miközben papírforma szerint champagne-nak csak a Champagne régióból származó, tradicionális eljárással készült pezsgőket lehetne hívni.

Még több érdekesség itt olvasható!

Mi a különbség a cava és a corpinnat között?

Cava a neve minden hagyományos spanyol pezsgőknek. Ezek mind champenoise módszerrel készülnek, az érlelés ugyanabban a palackban történik, amit a fogyasztó felbont majd, így a buborékok természetes módon keletkeznek. A DO CAVA eredetvédelmi szabályozás 1972-ben született meg, és bár sokáig nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a tradicionális spanyol pezsgő meghódítsa a világot, idővel a szuperprémium cavák népszerúségének éppenhogy akadályozója volt.

A corpinnat viszonylag új pezsgőmárka, a magasabb minőségre törekvő pezsgőkészítők válasza a cava-termelésben jellemző mennyiségi és (alacsony) árorientált szemléletre. 

A 2010-es évekre azok a termelők, akik caváikkal a magas minőséget célozták meg, több próbálkozást is tettek pezsőgik megkülönböztetésére a cava-gyárakban készülő pezsgőktől. Nem mintha azok rosszak lennének, de tény, hogy a jóval szigorúbb és magasabb előállítási költséggel készülő cavák annyira más szintet képviseltek, hogy időszerűvé vált valamilyen markáns megkülönböztetés. Az elégedetlen termelők 19-re lapot húztak, és inkább egy új, saját brandet, eredetvédelmi szabályozát alapítottak: így született meg a corpinnat.

Persze többről van itt szó, minthogy a cava szavat felcserélték volna corpinnatra. Nemcsak a konkrét pezsgőre, de a szőlőre és a termőterületre is szigorú előírásokat tartalmaz a szabályzás. Komoly kitételek vannak, hiszen csak fenntartható módon művelt, saját birtokon termelt, kizárólag organikus, kézzel szüretelt szőlőből származhat corpinnat. A régi kilenc helyett minimálisan 18 hónapig kell érlelni a termelő saját pincéjében, 90 százalékban őshonos fajtát (xarel-lo, parellada és macabeo) kell használni. 

Még több érdekesség itt olvasható!

Tudtad-e?

 • Nem az extra dry a legszárazabb pezsgő, több cukor van benne, mint brut, vagyis száraz pezsgőben. A brutnél is szárazabb az extra brut és a brut nature (nyerspezsgő). 
 • A degorzsálás során távolítják el a seprőt a palackból, és kétségkívül ez az egyik legfontosabb lépése a pezsgőkészítésnek. De nem ez az utolsó lépés, hátra van még a likőrözés, a lezárás és néhány hónapos érlelés.
 • Sok híres pezsgőház vörösbort is házasít a fehérboraihoz.
 • A pezsgőket a pincészetek általában akkor dobják a piacra, mikor elérte az optimális érlelési időt. Ne várjunk a felbontással, egy éven belül nyújtja a legjobb élményt. (Felejtsük el a polc tetején porosodó palackokat.)
 • Ne tegyük fagyasztóba: bár egyes fajták esetében eltérő lehet, 8°C körüli hőmérséklet ideális a fogyasztásra. 
 • Bontáskor ne a dugót feszegessük, csak határozottan fogjuk meg, és a palackot kezdjük el tekerni. A fokozatosan növekvő nyomás szépen kitolja a dugót. 
 • Ha hagyni szeretnénk kiteljesedni a pezsgőt, válasszunk fehérboros poharat, hagyjuk a karcsú flőtéket a kiállítás megnyitókra. 
 • Ha beszerzünk egy remek pezsgőzárót, három napig is frissen tarthatjuk hűtőben a pezsgőt. 

 

Még több pezsgő, prosecco, crémant ide kattintva érhető el.