A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Lelovits a házban: megérkeztek az első 2021-es villányi újborok!

Az ősz mindig a szőlő és az (új)borok ünnepe, hiszen augusztus végétől, szeptembertől érkeznek az évjárat első borai. Jellemzően elsőként a friss, gyümölcsös és könnyed borok, de már kicsit előre vetítik azt is, hogy mire számítsunk az évjárattól.

Szeptembertől boros körökben már minden az újborokról szól, és ez így van rendjén. Nincs ez másként a Pannon Borboltban sem, mostantól folyamatosan érkeznek kínálatunkba a 2021-es évjárat legszebb borai. 

Az ősz első napjain már rendszerint kínálunk nemrég szüretelt szőlőből készült primőr fehér- és rozéborokat, de az igazi ünnepi időszakba októberben fordulunk rá, hagyományosan akkor, amikor megérkezik hozzánk a Vylyan Bogyólé legfrissebb évjárata.

Innentől már nincs megállás a novemberi Márton-napig, a borászok és az újborok egyik legszebb ünnepéig. Ez a néhány hét számunkra az egyik legizgalmasabb időszak, hiszen ezek a friss, könnyed és életvidám borok kötelező részei az ebédlő- és vacsoraasztaloknak. S igen, azzal is tisztában kell lennünk, hogy már megmutatják és előrevetítik azt is, hogy milyen lesz az évjárat, milyenek lesznek a még hosszabb érlelésre szánt bortársak.

De ráérünk arra még, most a reflektorfény az újabb és újabb újborokon van, amik ropogós, gyümölcsös könnyedségükkel hirdetik, hogy milyen nagyszerű borok születnek a borvidékeinken!

Lelovits Pince Primőr Menoir Rozé 2021
100% Menoir szőlőből készült, ami a primőr rozé kategóriában nem egy ismeretlen fajta. Intenzív jázminos-rózsás illatvilág jellemzi, melyet kortyban friss piros bogyósok egészítenek ki. Igazi kuriózum.

Lelovits Pince Irsai Olivér 2021
Halványsárgás színe mögött intenzív virágos illat rejlik. A kortyban üde és friss. Ropogós savak után ízében jelentkezik egy zöldalmás-lime-os vonal, citrusokkal párosítva. A fajta kedvelőinek bátran ajánljuk, nem fognak csalódni. 


Lelovits Tamás irigylésre méltó odaadással, következetességgel és munkával borászkodta be magát a Villányi borvidékre. Mondhatnánk, némi szerencse és tehetség is jól jött, de aki ismeri a Lelovits-borokat, az tudja: sokkal többről van itt szó, egy olyan történetről, melyben a befektetett munka meghozza gyümölcsét, a borfogyasztók töretlen rajongását. 

Nem véletlen tehát, hogy Lelovits Tamás neve az utóbbi években egyre gyakrabban forog borbarátok körében, egyre több versenyen, teszten szerepel kiválóan. A pincészet hagyományos részét a villánykövesdi pincesoron találjuk. A 150 éves pince stílusosan van felújítva és a tipikus villánykövesdi pincekialakítás fogadja a látogatót, ha lesétál a hordók közé. 

„Sok titok nincs: a minőséghez munka és szakértelem, odafigyelés kell és egy csipetnyi jókedv. Ha a boraimmal dolgozom, mosolyog a lelkem!” – árulja el a hitvallását Lelovits Tamás.

Bár Lelovits Tamás szülei mindig is foglalkoztak szőlővel, de ez soha nem jelentett többet annál, mint hogy a háznál eladták a jó minőségű folyóbort. Aztán 2000-ben döntött úgy Tamás, hogy ezzel van értelme foglalkozni és belevágott a pincészet kialakításába. „Az elhatározást tettek követték: sok-sok tanulás, munka és alázat, a bor iránt. Úgy érzem, egy életre megszállott lettem” – meséli Tamás. A Corvinus Egyetemen szerzett diplomát, mely szakértelem látszik az ültetvényeken és a borokon egyaránt. 

A pincészet területei a Remete-, a Jammertal- és Ördögárok-dűlőkben találhatóak. Nagyharsányban a Várerdőben van egy kisebb terület, Kisharsányban a Boczor-dűlőben található még ültetvény.

Ha kíváncsi Lelovits Tamás történetére, olvassa el riportunkat!