A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Mit igyunk Húsvétkor?

A Húsvét az egyik legszebb magyar ünnepünk. Öt olyan borválogatást állítottunk össze, mellyel igyekszünk méltó borokat kínálni vásárlóinknak az ünnepekre. 

Feléledt a természet, nem lesz nehéz az üde, jóivású örömborokra hangolódni. A húsvéti hagyományoknak megvannak a szigorú (gasztronómiai) elemei. Mégis sokan talán nem tudják, hogy a kalács, a bárány és a tojás mellett a bor legalább annyira része a fogyasztandók listájának, mint az ételek.

A bor, Jézus vérét jelképezendő a kereszténység kezdeteitől fontos szimbolikus része a kultúrkörnek. Húsvét idején már a kora középkorban szenteltették a bort azt ikonikus ételek mellett a templomokban. A keresztény hagyományok mellett praktikus okai is voltak annak, hogy ilyenkor megugrott a borfogyasztás. A farsangi és húsvéti időszak közötti száraz és önmegtartóztatással teli heteknek volt egy olyan szerencsés mellékhatása is, hogy a boroknak volt idejük érni, érlelődni és fejlődni a hordókban! 

Húsvéti Böjtbúcsúztató Válogatás

A Húsvét Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott nagyböjti időszak lezárulását jelzi. A böjtölésnek ugyanakkor nemcsak vallási kötődése van, hiszen a magyar kultúrának is része, sokan pedig egészségügyi megfontolásból vágnak bele. A negyvennapos időszak ma már nem pusztán a húsfogyasztás mellőzéséről szólt, hanem általában az önmegtartóztatásról is. Sokan mondanak le a csokoládéról, vagy éppen az alkoholról.

Válogatásunk tisztelgés az ő kitartásuk előtt. Könnyed, de kivételes borokkal lehet újra visszatérni a borfogyasztáshoz. Az Irsai Olivér nem véletlenül vált hazánk legnépszerűbb borává, könnyedsége bárkit rabul ejt. A siller emlékezés elődeink boraira, míg a zenit csendes áhitat a fehérborok kedvelőinek. A kékfrankos a kis, kézműves borászatok mestermunkájának állít emléket, a cabernet sauvignon pedig az abszolút tisztaság bora. A spumante? A gyémánt a válogatásunk képzeletbeli koronáján.

Húsvéti Fehérbor Válogatás 

A könnyedségre, savakra és az azonnali élvezetre koncentráltunk a fehérboros válogatásunk összeállításánál. Ha az ünnepek alatt remek, de azért mégis csak nehéz családi étkezések várnak ránk, nem árt, ha a borhűtőben van készletben egy-két palack remek fehérbor. Furmint és sárgamuskotály habzóbort takar a Habcsók, jól passzol mellé az ottonel muskotályból készített Gyöngybor. Az Irsai Olivér könnyed, illatos csábító, a királyleányka Mór legjavát villantja meg, a sauvignon blanc mindig működő választás. De a brut pezsgőt hagyjuk a sor végére, vagy élvezzük magában!

Húsvéti Vörösbor Válogatás 

Mi a közös három szekszárdi, egy pécsi, egy dél-balatoni és egy montenegrói borászatban? Egy-egy kiemelkedő és emlékezetes vörösborukkal helyet kaptak a húsvéti vörösboros válogatásunkban. A kadarka és a kékfrankos a gyümölcsös, jóivású magyar fajtákat ünnepli, míg a két házasítás és a cabarnet franc jó példa arra, hogy milyen mélységre képesek a világfajták a kivételes magyar borvidékeken. Végül ha szeretnénk elkápráztatni vendégeinket, bontsuk fel bátran a vranacot: izgalmas lesz belekóstolni egy mediterrán büszkeségbe.

Húsvéti Prémium Válogatás

Az ünnepi asztal díszei, kizárólag online vinotékánk büszkeségeivel. Az aperetif italok katalán királynőjétől indulunk, a világ egyik legszebb sauvignon blanc-jával folytatjuk, pannonhalmi rozéval és villányi sillerrel vezetjük fel az utóbbi évek legizgalmasabb cabernet franc-ját, hogy egy abszolút kiemelkedő tokaji desszertborral zárjuk. Valamennyi húsvéti találkozáshoz kiemelkedő kíséret, és nem utolsó sorban aktuális kedvenceink az adott kategóriákban.

Húsvéti Rítus Válogatás 

A húsvéti locsolás ősi katarktikus rítus. Egyházi magyarázata részben a keresztelésre, részben a legendára utal: a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni. A locsolkodás régi hagyományai is jelentősen átalakultak mára, a locsolóversekkel kísért, szódavizes, szagos vizes módja van szokásban - tojásért és adományért cserébe. Sok más mellett egy régen elterjedt szokás is kikopott: húsvét keddjén a lányok locsolták a fiúkat.

A rítus jegyében régi, hagyománytisztelő borokat állítottunk össze. Illatos sárgamuskotállyal indul a válogatás, amit tavaszköszöntő, friss, ress rozé követ, hogy a siller váltsa komolyabb témára. A Dél küvé remek arányokkal rendelkező villányi vörösbor házasítás, míg a villányi franc azt mutatja meg, miért nagyszerű a fajta. Chardonnay, sauvignon blanc és szürkebarát adja ki a Nemere házasítást, hogy az elegáns, dobogós fehérbort adja.