A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Szív küldi szívnek

Megérkezett az abszolút közönségkedvenc Plantaze Pro Corde vranac borának új évjárata Montenegróból a Pannon Borboltba. Már az előző, 2016-os évjárat is elképesztően népszerű volt, nem hiába kapott a Decanter magazin brit kiadásában 95 pontot. Jó eséllyel a nemrég piacra került új, 2018-asra is szép sikerek várnak, hiszen a vivino.com oldalon már a világ legjobb borainak szűk 3%-ba repítették a közönségszavazatok. 
 
A montenegrói Plantaze Borászatban sok őrült és elképesztő dolgot találni: például a Šipčanik-pince eredetileg a Jugoszláv Néphadsereg légierejének földalatti katonai bázisaként és vadászrepülő hangárjaként szolgált a 1999-es NATO bombázásokig, és csak 2007-ben alakították át borospincévé.
 

Borászat a légierő egykori bázisán

Már az ültetvények között húzódó, a civilek számára egykor tiltott terület kifutópályán is izgalmas végigmenni, hát még 356 méter hosszan leereszkedni 30 méter mélyre az alagútpincébe. Az átlagosan 13,5 méter széles, 7 méter magas alagútban 2 millió liter barrique bort érlelnek itt kisebb-nagyobb hordókban, és egy asztalokkal, hordókkal berendezett kóstolótér is helyett kapott.


Sziklából fakasztott bor


A bázisról a felszínre kilépve Európa legnagyobb egybefüggő szőlőültetvénye tárul az ember szeme elé. A földalatti Cijevna folyó medre által határolt, a forróságban remegni látszó mészkődombokkal ölelt karsztvidék különleges katlant alkot, sajátos mikroklímával. Ezt nemcsak az alig harminc kilométerre található Adria határozza meg, hanem a meleg, száraz nyarak és az enyhe telek váltakozása.
 
A völgyben 2300 hektáron gondoznak szőlőt, ami 11,5 millió tőkét jelent. A nem ritkán 12 órán át sütő nap mellett más elemi hatás is jellegzetessé teszi az itt születő bort. A szőlő zöld lombja alatt a tőkék tövében az erózió morzsolta, aprította, alakította kértafehér mészkő alkotta talajt találni. A földben kisebb-nagyobb gömbölyded kavicsok, szikladarabok vannak, nyaranta mohón nyeli el a ritka eső minden értékes cseppjét.
 


Az itt nevelt szőlő 95 százalékát kézzel szüretelik ma is. Augusztustól-szeptemberig több mint 2000 ember vesz részt a munkálatokban, néha egy monumentális történelmi kalandfilm forgatására emlékeztetve a szemlélőt.
 

Egy szőlő mind fölött


Egybefüggő ültetvényével, aminek területén kényelmesen elférne az összes villányi szőlő, és borospincének használt régi katonai bázisával elég különc borászat benyomását kelti a Plantaze, pedig a borokat tekintve nagyon is hagyománytisztelő.
 
Nehéz megfogalmazni, mit jelent egy montenegróinak és egy montenegrói borászatnak a vranac fajta. Képzeljük el, hogy Magyarországon túlnyomórészt mondjuk kékfrankost szüretelne mindenki mindenhol, s aminek megkérdőjelezhetetlen dominanciájához és kulturális beágyazottságához nem lenne mérhető semmi más fajta sem.
 
Szemléltetve az arányokat a valóságban: a Plantaze 2300 hektárjának 70 százalékán vranac szőlő nevelkedik minden évben. Nem véletlenül lett ez a sokrétű bor a zászlóshajó, a szőlője nagyon is jól érzi magát ezen vidéken, nem hiába az ország büszkesége. Ősi, ahogy hivatkoznak rá, és ahogy a szentként tisztelt jelképeknél lenni szokott, eredetét hagyják a legendák ködébe veszni.
 
A borászok kellő komolysággal és tisztelettel állnak hozzá, nem a kötelező kör, hanem a borkészítés fundemantuma a vranac. A sok montenegrói borászathoz hasonlóan a Plantaze klasszik (alap), prémium, ultraprémium és szelekció kategóriákban is palackozza, és igazi értékét, mélységét és valóban varázslatos dimenzióit az érleltebb tételek, a régebbi évjáratok mutatják meg igazán.

 


Szív küldi szívnek

Pro corde - a szívért. A pincészet szerint a bor rendszeres, ám mértékletes fogyasztása gyógyszerként hat, csökkenti az érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kockázatát. Ezt természetesen kezeljük értő és megértő kétkedéssel, és elégedjünk meg jótékony stresszoldó, hangulatjavító hatásával. Abban bizonyítottan jó.
 
A nemrég piacra került új, 2018-as évjáratra szép sikerek várnak, hiszen a vivino.com oldalon már a világ legjobb borainak szűk 3%-ba repítették a közönségszavazatok. A Pannon Borbolt Keddi Kóstolóján kimagasló 91 pontot kapott a kóstolóktól.
 
Sötétvörös, kiemelkedő minőségű, testes és jellegzetes zamatú vörösbor. Ízében hangsúlyozott a tannin, aromavilágában elsősorban az erdei bogyós gyümölcsök. Mind illatában, mind ízében érett meggy jelleg vonul át. Vibráló, élénk savak, intenzív, lendületes, igazi mediterrán bor. Remek ár-értékben, jelentős érlelési potenciállal!