A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

TORRES: megérkezett a világ legkedveltebb bormárkája hazánkba

A másfél évszázada prosperáló spanyol Torres borászdinasztia kivételes borai már könnyen elérhetőek a magyar közönségnek is. A Pannon Borbolt lett a borok hivatalos magyarországi beszállítója.

Kevés olyan borászat van a világban, akik nem ritkán évszázados múlttal, a minőségi borkészítés iránt elkötelezett családi irányítással, és a közönség meg a borszakma által egyöntetűen magasra értékelt borokkal büszkélkedhetnek. Az 1870-ben alapított Familia Torres borászdinasztia és a hozzájuk tartozó borászatok éppen ilyenek. A katalán borászat nemcsak Spanyolországban meghatározó, de világszerte is a legismertebb bortermelők között tartják számon őket a borpiacon. 

Hazájuk több történelmi borvidéke mellett több országban és több kontinensen is jelen vannak. A családi borvállalat hatalmas mérete ne ijesszen meg senkit: napjainkban is családi irányítás alatt van, működésüket meghatározza a sikereik garanciáját jelentő hitvallás. Szortimentjüket ma is a különböző kategóriáknak megfelelően jó ár-érték arányú borok és a világraszóló klasszisok jellemzik. Nem véletlenül választják meg őket évek óta a brit Drinks International magazinban a leginkább kedvelt bormárkának a világon. 

Borcsaládom története

A borászdinasztia az 1600-as évekig vezeti vissza saját eredetét, a családi legendárium szerint már ekkor is borkereskedelemmel, borkészítéssel foglalkoztak. A fordulópontot azonban a családi cég megalapítása jelentette 1870-ben a két testvér, Jamie és Miguel által. A borászat azóta íródó történetén keresztül remekül lehetne szemléltetni Spanyolország és Katalónia történetét is, nem túlzás azt mondani, hogy filmvászonra kívánkozik.

Az első évek során jól gazdálkodtak, folyamatosan növelték területeiket. Az 1900-as évek elején jelentek meg a kínálatban a ma is meghatározó konyakok és borpárlatok: évente több milliót palackoznak. Az 1940-es évekre egyre hangsúlyosabban figyeltek nemzetközi piacra és kiváltképpen a tengerentúlra. Igaz, ekkor még főleg mint az értékesítés helyszíneként tekintettek az országhatáron kívülre. A külföldi ültetvények alapítása azonban nem váratott sokat magára.

A mára ötgenerációs borászcsalád egyik legidősebb, ma is élő tagja Miguel Torres. A vállalatcsoportot vezető családfő nevéhez kötődik, hogy ő vezette be a modern korba a birtokot, és reformálta meg a nemzetközi jelenlétet is. Az alapjaitól kezdve modernizálta a borászatot, terjeszkedett Spanyolországban, birtokot hozott létre Chilében, míg testvére, Marimar a Torres kaliforniai borászatát, a Marimar Estate-t alapította meg. Munkásságának és erőfeszítéseinek első látványos eredménye volt, amikor az 1979-ben francia mezőnyt maga mögé utasítva hozta el az aranyérmet az egyik legrangosabb borversenyen.

Ma is élő hagyományok

A Torres számos borcsaládot alapított és még több bormárkát birtokol, ezek között nem egyszerű elsőre eligazodni. Ráadásul az elmúlt évtizedekben több rangos borászatot is megvásároltak, de jellemzően ezeknek a birtokoknak megtartották sajátosságait és egyediségét.

A borászat múltjánál csak a méretei impozánsabbak: a szortimentben található borokhoz kilenc borvidékről érkezik a szőlő, a borászat pedig a tengerentúlon is rendelkezik ültetvényekkel. Az Egyesült Államokban, Chilében, sőt még Kínában is szüretelik az alapanyagokat boraikhoz.

Világszerte kétezer hektárnyi szőlőt művelnek, ebből a spanyol területek mérete eléri az ezer hektárt, de a volument vásárolt szőlővel is kiegészítik. A palackozóüzemekből évente több mint harminc millió palack bor kerül ki Torres címkével ellátva, de ebben a számban nincsenek benne még a borkülönlegességek és a párlatok sem. Utóbbiak szintén éppúgy a pincészet védjegyét jelentik.

A spanyolországi központ Penedés-ben található, az ültetvények azonban kilenc spanyol borvidéken vannak, sokszor önálló gazdasággal. Miguel Torres brand alatt palackozzák a chilei borokat, ahol négyszáz hektár szőlőt művelnek meg. Az Egyesület Államokban természetesen Kaliforniában vannak jelen az említett Marimar Estate három tucatnyi hektárján, míg az elmúlt évtizedben egyre jelentősebbek a kínai, Torres China birtoknév alá szerveződő területek. 

A következő koroknak dolgoznak

“Minél inkább vigyázunk a környezetre, annál jobbak lesznek a boraink!” A Torres nagyon komolyan veszi az általuk képviselt filozófiát, így élen járnak a fenntartható fejlődés és a környezetvédelemben. A megújuló energiaforrások használatára éppúgy törekednek, mint a károsanyag kibocsátásuk csökkentésére is.

A mi missziónk egy olyan világ, ahol az életet ünnepeljük, óvjuk a Földet és az örökségünket ápoljuk.

A hatalmas borászbirodalom méretei ellenére minden törekvésével azon van, hogy megmaradjon emberközelinek és olyan értékeket is képviseljen, amik a kisebb pincészetek jellemzője inkább. A dűlőszelektált csúcsborok mellett az őshonos fajtákból felépült borsorozat éppúgy a legmagasabb minőséget képviseli, mint a mindennapi fogyasztásra szánt boraik is.

Első körben hat spanyol és három chilei bor került be a Pannon Borbolt válogatásába, előbbiek között borkereskedésünk első 96 és 97 pontos borával.