A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

cikkek

2020. 07. 02. 00:00:00
Bortanácsok kerti partikhoz és grillezésekhez

Nyáron van még néhány olyan téma, amivel foglalkoznunk kell: a nyári esték a grillezések, a kerti partik, bográcsozások, medencézések, szóval a szabad ég alatt történő családi vagy baráti összejövetelek ideje. Ahol vendégként és házigazdaként is javasolt odafigyelni néhány apró részletre a borok szempontjából.

2019. 09. 27. 11:47:47
A tokaji aszú története
A tokaji aszúbor nem véletlenül legendás. A világ egyik legjobb adottságokkal rendelkező nemes édes boraként tartják számon, előállításuk különleges folyamatot igényel. Magyarországon természeti adottságai miatt főként Tokaj és környéke vált az aszútermelés központjává. A borfajtának pedig igen izgalmas története van!
2019. 08. 30. 13:55:21
Mitől lesz édes a bor?

A válasz a legtöbb gyakorlott borivónak magától értetődő, de sok ember nincsen tisztában a válasszal. Pedig ha ezt ismerjük, akkor rögtön tudjuk a feleletet arra a kérdésre is, hogy: mi a baj az édes borokkal?

2019. 07. 10. 06:00:00
A palackozott bor tárolása

Nagy hőségben a boraink helyes tárolására is oda kell figyelni. Borhűtőért azonban nem feltétlen kell rohanni, sőt pincét ásni is felesleges, hiszen átlagos otthoni körülmények között is közel ideális feltételek teremthetőek. Ráadásul az általános bortárolási tippekhez és javaslatokhoz képest nincs is szükség nagy változtatásokra: ezeket azonban érdemes ilyenkor különösen figyelembe venni. 

2019. 06. 05. 11:04:37
A cabernet franc jellemzői

A cabernet franc az egyik legértékesebb magyar vörösborokat adó szőlőfajta. Tartalmas, ízes és nagy házasítások készülnek belőle, és nem véletlenül tartják úgy, hogy a cabernet franc új otthonra találta Magyarországon, különösen a Villányi borvidéken: a világon kevés helyen készülnek belőle ilyen kivételes minőségű fajtaborok. Fekete és piros bogyós gyümölcsök egyaránt jellemzik. Egyes esetekben a gyógynövényes vagy csokis, kakaós ízvilágot is fellehet fedezni benne.

2019. 05. 29. 08:00:00
Hogyan rendeljek bort étteremben?

Évente jó néhány alkalommal fordulunk meg étteremben, általában különleges alkalmakkor vagy egyszerűen csak egy finom vacsorára. Ha sikerül megoldani a sofőr-kérdést, kérjünk bort is az étel mellé. Készítettünk egy gyorstalpalót a borrendelés menetéről és etikettjéről!

2019. 05. 22. 07:28:00
A szürkebarát bor jellemzői

Az ősi, francia eredetű szürkebarát szőlő szép karriert futott be Magyarországon, a Badacsonyi borvidék például elképzelhetetlen lenne nélküle. A szürkebarát, ha gondosan és szépen van elkészítve, gazdag ízeket, komplex testet és elegáns savakat mutat.

2019. 04. 17. 07:34:00
Hány fokon fagy meg a bor?
Kint felejtetted az erkélyen a bort? Gyorsan akartad lehűteni, de ott maradt a fagyasztóban? Fontos válaszok néhány kínzó kérdésre, és persze arra is, hogy szabad-e jéghűtőbe tenni a bort. Vagy éppen mit tegyünk, ha gyorsan szeretnénk hűteni.
2019. 04. 10. 10:14:00
A vörösboros pohár jellemzői

A bor élvezetéhez elengedhetetlen a megfelelő borospohár. Ha a borfogyasztás élményét nem is teszi tönkre egy rosszul megválasztott pohár, jelentősen ronthatja azt. A gondosan kiválasztott pohár viszont nagyon is fokozhatja az élményt!

2019. 04. 03. 10:10:15
A pálinka jótékony hatásai

Mindenekelőtt érdemes leszögezni: a pálinkának nincsen jelentősen jótékony élettani hatása. Egészen pontosan, ha használ is valamennyit, többet árt. A pálinkát nem vélt gyógyhatása, hanem gasztronómiai és élvezeti értéke miatt fogyasszuk. Gyógyszerként reklámozni súlyosan felelőtlen és félrevezető.