A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Csütörtökön folytatódik a 60 perc 6 bor: főszerepben a Belward Pincészet!

November 8-án a Főtérben a harmadik kóstoló főszereplője a Belward Pincészet lesz a pécsi borvidékről. A kóstoló témája: Világfajták vagy magyar szőlők?

Elsősorban az üde, ress és szinte ropogós fehérboraikkal robbantott néhány éve a Belward Pincészet, s vívott ki magának előkelő helyet a kategóriában.

Pedig a Belward nem kis tételeket készít, évente mintegy százezer liter fehérborral lépnek a piacra. Ez ugyan még nem lenne elég a sikerhez, de a magasra pozicionált minőség mellé az áraikat is alacsonyan tudják tartani, elérve ezzel a borfogyasztók széles táborát.

Bort régóta készítettek a Belvárdgyulai Zrt. részeként, de az igazi áttörés néhány évvel ezelőtt következett be, amikor mind a pincészet, mind a borok kívül és belül jelentős ráncfelvarráson estek át, a Belward pedig gyakorlatilag az alapokig visszabontotta borászatát,  hogy a mai elvárásoknak megfelelően építse azt fel. 

Az adottságok tekintetében panaszra nem lehetett ok, az évtizedes tapasztalat mellé a Hásságy különleges mikroklímája biztosítja a megfelelő alapot a borkészítéshez.

A Belward így gyors és magabiztos léptekkel vált a Pécsi borvidék egyik jellegzetes pincészetévé, fentiek mellett annak is köszönhetően, hogy tudatosan jelentek meg borversenyeken, rendezvényeken és más szakmai programokon. 

A borvidék fehérboros jellegét erősítve a Belward borainak gerincét a reduktív fehérek teszik ki, ezeket a Campus borcsaládban találjuk meg, rendszerint fajtaborként: sauvignon blanc, zöldveltelini, chardonnay, Irsai Olivér vagy éppen ott a két gyöngyöző, a Lini és a Blanca. Aztán a Classic borcsaládban emelik a tételt, nem annyira a reduktív, könnyed, behízelgő erények kerülnek előtérbe, hanem az összetettebb, érleltebb fehérborok: chardonnay, hárslevelű és olaszrizling adja az alapot.

60 perc 6 bor

A rendezvénysorozat védnöke Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, aki azért állt a program mellé, mert a villányi és a pécsi borvidék borai a megye kiemelt értékei, komoly turisztikai vonzerőt jelentenek, ezen keresztül gazdaságélénkítő hatást gyakorolnak Baranyára. A rendezvénysorozat a Pannon Borbolt és a Főtér együttműködésében valósul meg.

A 2019 júniusáig tartó sorozat keretében havonta egy-egy borvidék és borászat lesz a középpontban. A tízrészes sorozat egyik különlegessége, hogy egy magyar és egy angol nyelvű eseményt is tartanak a szervezők, gondolva a Pécsett élő, borok iránt érdeklődő külföldiekre. A borkóstolókat a Főtérben tartják, a hatvan perc alatt mindig hat bor kerül a poharakba.

A rendezvény elsősorban a pécsi és külföldi egyetemistákat kívánja megszólítani, de szívesen lát mindenkit, akik szeretik a borokat, hisznek a kulturált borfogyasztásban és érdeklődnek a borok világa iránt.

A borászatok főleg a megye borvidékeiről (Pécs, Villány) érkeznek, de egy-egy távolabbi régiós borvidék – Szekszárd és Tolna - is megjelenik a szervezők ígérete szerint. 

A borkóstoló ára 2900 Ft/fő, mely tartalmazza a 6 bort, falatkákat és az előadást is. A kóstoló előzetes regisztrációhoz nem kötött. Fizetés a helyszínen.

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin cikkek borászat