A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Dobosi Pincészet

“Hiszünk abban, hogy feladatunk van ezen a földön. Nem véletlenül vagyunk individuumok, mindenki egyedi feladatokra van teremtve” - szól a Dobosi Pincészet hitvallása. A borászat az egyik legfontosabb biopincészet, a Balaton északi partján található Nivegy-völgy meghatározó családi vállalkozása.

A Dobosi család az 1700-as évektől aktív szereplője Szentantalfa életének, a helyi szőlő és borkultúrának a Balaton-felvidéki borvidéken. Az állami gazdaságok évtizedei után a saját borászat 1988-ra vált elérhetővé, ekkor építették a pincéjüket, hogy a rákövetkező évben már kilépjenek az állami szövetkezetből és munkához lássanak. A szülők hitét és elkötelezettségét a legjobban az bizonyítja, hogy alig 1 hektár szőlő mellett akkora pincét építettek, amibe 15 hektáros birtokméretig elfértek.

Öt gyerekük közül Bálint és Győző döntöttek a borászat mellett, ma már ők vezetik a vállalkozást. Így a szőlőtermesztés hagyományai csaknem három évszázadon át apáról fiúra szálltak a családban.

“A művelés technikájában a régi jól bevált módszereket alkalmazzuk, melyek eredményeként valódi biobort tudunk előállítani” - árulják el hitvallásukat, ami az ezeréves szőlőtermesztési hagyományokban gyökerezik. “Nagyon fontosnak tartjuk a táplálkozást, mint kultúrát. A táplálék bevitele nem csupán a szervezetünk létfenntartását jelenti. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, csak azt esszük, amit a családunk megtermelt. “Az vagy, amit megeszel!” Ha valaki jól táplálkozik, az egész élete megváltozik. Már nem fogja kívánni a felszínes ízeket, helyeket, barátokat, kapcsolatokat.”

Folyamatban van a helyi eredetvédelmi rendszer kidolgozása is, ami a Nivegy-völgy legmeghatározóbb fajtájára épül. A cél azoknak az olaszrizlingeknek a kiemelése, amik a helyi termőhelyi, talaji és mikro-klimatikus adottságokat megjelenítik. Ezeket tervezik egységbe szeni és az EU-ban érvényes eredetvédelmi leírással védeni.

 
Rendezés: