A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Dobozos borok jelentik a jövőt

Vélik egyre több borászatban. Egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy a fémdobozba töltött borok leszorítanák az üvegeket a polcokról, de tény, hogy ez a csomagolási mód többszörösére növekedett az elmúlt években. Az ok nagyon is egyszerű: olcsóbb, biztonságosabb és könnyebben szállítható. Csak éppen egy olyan boros tabut döntöget, amely szent és sérthetetlen - látszólag.

A műanyag csomagolás (lásd PET palack) még mindig szinonímája a rossz bornak, de a bag-in-box-szal már megbarátkoztak a magyar fogyasztók. Legalábbis rendre ez derül ki a különböző boros közvélemény-kutatásokból. Itthon még annyira nem ismertek a fémdobozos megoldások, pedig ha jobban belegondolunk és leszámolunk az előítéletekkel, nem biztos, hogy ördögtől való dolog. Főleg, hogy attól még, hogy fémdobozban vesszük, nem kell abból elfogyasztani. Sőt. Nem is szabad.

Az biztos, hogy a nem is olyan távoli jövőben szépen lassan beszivárognak majd a boltok polcaira a fémdobozos borok. Míg például az elmúlt években egészen kicsi szegmensét jelentették az USA borpiacának, s 2012-ben két millió dollár értékben adtak el, addig 2016-ban már ez a szám 15 millióra nőtt. Tavaly pedig több borkereskedő is arról panaszkodott, hogy nem tudta olyan gyorsan kielégíteni a vásárlói igényeket a fémdobozos borok iránt, ahogy azok jelentkeztek.

Eddig elsősorban a szezonra, a nyári időszakra csomagoltak bort fémdobozba: a reduktív, könnyed tételeknek tökéletes hordozó, könnyen szállítható, a vendéglátóhelyek pedig sok teret nyernek vele ha hűteni, időt pedig ha bontani kell. Több kaliforniai borászat évek óta használja, külön brandet is felépítve a fémdobozba töltött boraikra.

A fémdoboz-hívők igyekszenek az előnyökre koncentrálni a 250-500 ml dobozok könnyebben fogyaszthatóak, nem törnek és ráadásul újrahasznosíthatóak. Néhány kézműves amerikai borászat odáig merészkedett, hogy miközben ők is elismerik, a fémdoboztól ezek a borok állnak talán a lehető legtávolabb, mégis megpróbálkoznak a formabontó csomagolással: éppen a fenti okok miatt. 

(VIA INDEPENDENT)

Tartalomhoz tartozó címkék: külföld hírek buborék