A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Évjárat premier: megérkeztek a legújabb citromsárgák

Már kaphatók a szlovén Jeruzalem Ormož Pincészet legújabb borai a Pannon Borboltban. Egy izgalmas muskotály, egy szuper szürkebarát és a minden tekintetben fő szenzáció sauvignon blanc. Utóbbi rögtön a közkedvelt alap és prémium változatban is!

A jellegzetes, ikonikussá vált citromsárga címkét viselő borok egyet jelentenek a kimagasló minőséggel, magukban hordozzák a szlovén borkészítés legjavát. Már származási helyük is legendás: a történet szerint a Szentföldre igyekvő lovagokat annyira elvarázsolta a dimbes-dombos táj, hogy letették fegyvereiket, mert azt hitték, megérkeztek a földi paradicsomba. Innen a szőlőtermő vidék jellegzetes településének neve. 

Itt működik a Puklavec család egyik borászata, a Jeruzalem Ormož. Története 1934-ben kezdődött, amikor Martin Puklavec a  helyi szőlőtermelők által alapított termelőszövetkezet ügyvezető igazgatója lett. A családalapító legfontosabb céljául azt tűzte ki, hogy javítsa az együttműködést a szőlőtermelők között, hogy növelje a borok minőségét, a szőlősgazdák hasznát.

A második világháború után a kis magánbirtokokat államosították ugyan, de Martin Puklavec állhatatos munkájának köszönhetően az új állami-szövetkezeti rendszerben is vezető szaktekintély tudott maradni. Ekkor készült el a Jeruzalem Ormož ma is használatos hatalmas, szinte óvóhelynek vagy rakétasilónak is beillő pincerendszere, mely gyakorlatilag a hegy gyomrában épült meg. Az 1967-es átadástól kezdve egy helyen összpontosult a borkészítés, szemben a korábbi harminc különböző helyszínen található feldolgozó elaprózott rendszerével.

Míg a szocialista tervgazdálkodásnak köszönhetően általában mindenhol romlott a minőség a mennyiség javára, Martin vezetésével a borok minősége nemhogy nem csorbult, de folyamatosan emelkedett is. 1969-es halálával aztán megváltoztak a dolgok, és negyven év telt el, míg a család visszatért a borászatba. 

2009-ben ugyanis Martin fia, Vladimir Puklavec visszavásárolta családi tulajdonba az egykori szőlőültetvényeket, és a régi pincéket is. Azonban nem felejtette el apja örökségét sem: a borvidék újbóli felvirágoztatását továbbra is a helyi szövetkezeten keresztül, az itt élő borkészítőkkel közösen képzelte el. Nem titkolt céljuk, hogy a Ljutomer-Ormožt felrajzolják vastag betűkkel a világ bortérképére. Ennek érdekében nagy figyelmet fordítanak arra, hogy boraikkal a nemzetközi borpiacon, így most már Magyarországon is jelen legyenek. Export mennyiségüket tekintve már így is Szlovénia első számú borexportőrének számítanak. 

Nagyon sok kivételesen jó bor készül a pincészetnél, a magyar borkedvelők örömére karnyújtási távolságban