A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Ezt tartogatja 2018 a borivóknak

Nyolc izgalmas trendet gyűjtött össze a Winelovers blog, érdemes végigolvasni! Természetesen nem törvényszerű, hogy így is lesz, de mi nagyon valószínűnek tartjuk a felsoroltakat. Milyen palackokba kerülnek a borok majd? A magasabb vagy alacsonyabb alkoholtartalmű borokat fogják keresni az emberek? Előretörnek a kézműves borok? Könnyebb lesz külföldi borokat beszerezni?

1. A kalandvágyó borimádók
A Forbesban megszólaltatott szakértők szerint most kerül csak igazán felszállópályára, hogy az embereknek olyan bor kell, ami egzotikus, különleges és szinte már-már elfeledett. Ezáltal pedig például a magyar, horvát, vagy török borok is teret kapnak!

2. A méret a lényeg
Richard Weaver, a Majestic beszerzési igazgatója már 2017-ben is 400 %-os (!) növekedést figyelt meg a magnum palackok forgalmában. Az ok, hogy roppant praktikusak, és elég jó az ár-érték arányuk. Az esküvőkön különösen a rozék mennek, és Richard szerint ez a trend biztosan folytatódni fog 2018-ban is.

3. Minél alacsonyabb az alkohol, annál jobb
A "The New Freshness" (Új Frissesség) nevű trend a könnyedebb és élénkebb borokról szól, köszönhetően az intenzívebb gyümölcsös aromáknak, a visszafogottabb alkoholtartalomnak, a ropogós savaknak és a puhább tanninnak" – írja a Vinoport.hu. Úgy tűnik, hogy 2018-ra a változás mindenre kihat a szüret időpontjától kezdve a szőlészeti technikáktól a borászati technológián át a marketingig. A cél a frissesség. 

4. Csúcson a természetes borok
Az utóbbi években nagy izgalom volt az organikus, biodinamikus borok körül, és ezen hullám íve várhatóan 2018-ban fog csúcspontjára érni. Bár a szakértők körében továbbra is vitatott a "természetes" kategória pontos értelmezése, szerencsére nem kevés a pozitív példa. A talaj megfelelő karbantartásának, a szőlőművelésnek és a fenntartható bortermelésnek is sokkal fontosabb szerepe jut; Budapesten még egy fesztivált is szervez a Mitiszol? minden évben a bioborok szerelmeseinek. 

5. Kávézótól borozóig
Ahogyan a fine dining is egyre inkább megveti lábát a fehér abrosztól távol, például termelői piacokon, úgy a kávézóként funkcionáló helyek is egyre inkább kínálnak egyéb italokat is – legyen az egy szupermodern koktél, vagy egy klasszikus forralt bor. A bor és kávé egymáshoz közeledésének sokan örülünk, és arra apellálunk, hogy ez az irány 2018-ban is folytatódik.

6. A olcsó már nem egyenlő a chilei-vel
A Borászportál szerint a szélsőséges időjárás miatt már nem tartható a chilei és argentin borok eddigi alacsony ára. Azok, akik eddig pénztárcakímélő hatása miatt választották a dél-amerikai tételeket, úgy tűnik, más opció után kell nézzenek, mivel általános drágulás várható a fent említett boroknál. A térségre kevéssé jellemző hideg és csapadékos időjárásnak, és az azt követő erdőtüzeknek köszönhetően Argentínában például 25 százalékkal visszaesett a szüretelt szőlő mennyisége. Bár a 2017-es év boraira nagyobb reményekkel tekintenek, a termés mennyisége még mindig alacsonyabb volt az átlagosnál – ez pedig véget vet az olcsó borok korszakának.

7. A prosecco csillaga tovább ragyog
Egyre növekvő érdeklődés figyelhető meg általánosságban az olasz italok iránt. Nem csak a boroknak, de a likőröknek is egyre nagyobb a sikere, de ami brutál módon vezet, az továbbra is a prosecco. Egyszerű, érthető, isteni finom, és nem utolsó sorban olcsó. A dagadó kereslethez azonban kihívást jelent majd az alkalmazkodás, mert a glera szőlő termőhelyeit igencsak megtépázta az elmúlt év időjárása. 

8. Még több fiatal sommelier-t!
A vendégek kifejezetten értékelik a lendületet, az újszerű hozzáállást, és a néha meghökkentő borajánlatokat; korra és nemre való tekintet nélkül. Természetesen nem arról van szó, hogy a tornacipős sommelier-ké a jövő, mert a szakma iránti alázat és igényesség ezt nem mindig engedi meg. Az viszont biztos, hogy egy képzett, a vendégekkel jól kommunikáló fiatal sommelier könnyen lehet bármely vendéglátóhely sikerének a kulcsa.

(VIA WINELOVERS)

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek buborék