A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

"Félelmetesen jó" évjárat lehet az idei

A Mészáros Borház híres alapítója nemcsak az idei évjáratról beszélt a bormagazinnak, de elárult néhány kevésé ismert dolgot is másik fő küldetésével, a szőlőnemesítéssel kapcsolatban. 

Mészáros Pál ugyanis komoly és jegyzett szőlőnemesítő munkát is végzett, több szőlőfajta és klón is neki köszönhető. Az elkötelezettségéről kapcsolatban így vallott a magazinban:

Nagyapám kadarka ültetvényében egy rézsű mellett volt egy tőke, amely minden évben nagyon édes, ízgazdag szőlőt termett, és amit én minden évben leettem. Ebből nem szüreteltünk. 1994-ben édesapámhoz került ez az ültetvény és ő kékfrankost telepített a kadarka helyére – de én mondtam, hogy ezt a tőkét mentsük meg, mert ez a szívemhez nőtt. Így oltottunk le három tőkét, amelyekről később egy hajtást két fürttel levittem a Pécsi Kutatóintézetbe. Ott genetikai vizsgálatokkal megállapították, hogy ötven százalékban csókaszőlő, ami egy ősi magyar fajta. Ez lett a mészi kadarka. A bora olyan kiváló minőségű minden évben, hogy elneveztük Szent Grálnak, mert mi megtaláltuk azt, amit mások 2000 éve hiába keresnek.

De neki köszönhető a virághegyi kadarka megmentése és engedélyeztetése is, ami így tavaly óta hivatalosan is elismert szőlőfajta lett a borvidéki leírásban.
Idén a fókusz egy kékfrankos klónon van a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet közösen végzett kutatásban, de Mészárosék helyet adtak két-két rezisztens fehér-,
illetve kékszőlőnek is a birtokon.

A borász komplex gondolkodását dicséri, hogy szőlészeti szaktanácsadó múltját nem meghazudtolva saját fejlesztésű levéltrágyát, növényvédő szert is gyártanak, mely Zöldítő néven kerül forgalomba. 

Az idei évjárattal kapcsolatban nagy elvárásai vannak Mészáros Pálnak, ugyanakkor figyelemre is int:

Az egyik merlot területről 23-24-es cukorfokkal szüreteltünk. Ennél már nagyon oda kell figyelni, hogy az erjedés során kiforrjon és ne maradjon maradékcukor. (...) Csodálatos évjárat lesz.

Tartalomhoz tartozó címkék: hírek szekszárd