A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Figula Pincészet

A Figula Pincészet a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik ékköve. Negyed évszázada készítik a legszebb balatoni borokat, a rajongóik pedig éneklik: “ha le akarsz nyugodni, Figula a frankó”.

A dédapa, Tolnay István, a 19. században Balatonfüred legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott, így kijelölte az utat a család számára. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel. A hagyományok tisztelete mellett munkájuk során legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket használják fel.

"A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának. Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét." Figula Mihály (1952 – 2008)

A Figula szőlőskertjei a pincészet 6 km-es körzetében találhatóak, Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban. A jelenleg harminc hektáros birtokon a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében dűlőik termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva mutatják be a borvidék sokszínűségét.

A lelkiismeretes és szigorú szakmai munka eredményeként számos hazai és világversenyen komoly elismeréseket szereztek boraikkal. Figula Mihály többéves munkája elismeréseként  nyerte el hazánk legmagasabb szakmai elismerését, az „Év bortermelője” címet. Munkásságának örökségét a családja a legmélyebb tisztelettel folytatja.

Pincészetük elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, így szőlőültetvényeiken 80% fehér és 20% kékszőlőt termesztenek. Fő fajtáik: olaszrizling, zenit, szürkebarát, chardonnay, sauvignon blanc, sárgamuskotály, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos.

Boraik készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása. Választékukban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is, amelyek természetesen a borászati technológiát is kettéosztják. Céluk egyedi pincestílus kialakítása, ami kiegészülve a termőhely adta lehetőségekkel, különleges minőséget eredményez.

Rendezés: