A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Francia pezsgők érkeztek a Pannon Borboltba

Hét kivételes, remek crémant érkezzett Franciaországból a Pannon Borboltba, és a következő hetekben még többel bővül majd a kínálat. Itt az ideje, hogy Franciaország legkedveltebb pezsgői elvarázsolják a mi vásárlóinkat is.

Minden crémant pezsgő, de nem minden pezsgő crémant

Crémant minden olyan francia pezsgő, ami nem a legismertebb pezsgőkészítő vidékről, Champagne-ból származik, de egyébként ugyanúgy készül, mint a champagne. Így lehet legegyszerűbben összefoglalni talán, hogy mi is a crémant. Elkészítése ugyanúgy hagyományos palackos érleléssel, a méthode traditionelle alapján történik, tehát mindegyik crémant palackba a tradicionális pezsgőkészítési módszerrel kerülnek a buborékok. A pezsgőkedvelők szempontjából nem elhanyagolható tény, hogy legtöbbször kedvezőbb árfekvésű a crémant.

Forrás: pixabay.com/NickyPe

Crémant és champagne: mi közös és mi nem?

A crémant tehát technológiai szempontból ugyanúgy készül, mint a champagne, megegyezik a kézi szüret, a dozázs és a minimális érlelési idő hossza is.

Az alapvető különbséget az egyes borvidékek természeti adottságai illetve a pezsgőkészítéshez használt egyedi, sok esetben csak az adott vidékre jellemző szőlőfajták (lásd még trousseau, chenin blanc, mauzac, grolleau, semillon stb.) adják.

Ma nyolc különböző crémant létezik Franciaországban, és könnyű eligazodni közöttük, hiszen nevükben sok esetben egy-egy közismert borvidéket találni. Crémant d’Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire és Crémant de Savoie: nyolc különböző crémant-ot palackoznak Franciaországban. Közülük is ki kell emelni Elzászt (vagyis a Crémant d’Alsace), ugyanis a pezsgők többsége innen érkezik. Kilencedik crémant származási hely a szomszédos Luxemburg, ahonnan a Crémant de Luxembourg pezsgők kerülnek forgalomba.

Forrás: pixabay.com/MustangJoe

Aki utazott és kóstolt és beszélgetett már borokról Franciaországban, annak feltűnhetett, hogy a crémant sok franciának a tradicionális pezsgőkészítési mód szinonimája. Szemben a magyar szóhasználattal, hiszen nekünk a crémant és a champagne is pezsgő, ahogy utóbbi esetében számos nyelven így van. Miközben papírforma szerint champagne-nak csak a Champagne régióból származó, tradicionális eljárással készült pezsgőket lehetne hívni.

Míg a champagne szigorúan chardonnay, pinot noir és pinot meunier szőlőből készülhet, a crémant-készítők maguk határozhatják meg a borvidéken használt szőlőfajták összetételét. Rendszerint azokat a szőlőket részesítik előnyben, melyekben kifejezetten megjelenik a termőhely jellegzetessége.

TIPP Ha kiejtenéd azt, hogy crémant, így ted: kréman