Göndöcs Pince
Göndöcs Lajos jól ismert alakja a Szekszárdi borvidéknek. Tősgyökeres tolnai, itt szívta magába a szőlő szeretetét, a borkészítést. Miközben a harci Brill Pálinkaház csapatát erősíti, saját pincészetét is építi.
“Nagyot alkotni és kicsinek maradni. Jó borokat készíteni, szépen lazán, ez az igazi szekszárdi újhullám” - tömören és velősen így fogalmazza meg Göndöcs Lajos a pincészete jelmondatát. A területe jellegzetes szekszárdi: van rajta tanya, némi gyümölcsös, egy kis zöldségeskert és a szőlő, utóbbin kékfrankos és cabernet franc terem. Bérelt területről kékfrankost, zweigeltet, syrah-t és olaszrizlinget is szüretel.
Mint induló pincészet, a hangsúly a vörösboron és a rozén van, de összesen nincs még ötezer palack. A megfontolt, lassú növekedésnek köszönhetően évről-évre építkeznek, a Sauli-völgyben lévő birtokon már azért borkóstolásra is fogadnak vendégeket.
Hogy a fiatal borász világ- és szakmai szemlélete széles és színes, jól jelzi vállalkozó kedve: érlelt már kadarka párlatot, erjesztett palackban pezsgőt, szinte minden szőlőfajtájából pálinkát vagy törkölyt is készített.
Göndöcs Lajos hisz abban, hogy az első lépésektől, azaz a szőlőmunkától a borkészítésig jelen kell lenni a szőlő és a bor minden életciklusában. Büszke rá, hogy mindegyik tőkéjét ismerem, maga metszi, kötözi őket, elvégzi a hajtásválogatást, a befűzést, a kaszálást, a vesszőkihúzást, a permetezést.
Ha a sajátosságait kellene kiemelnünk, akkor elmondhatjuk, hogy szereti az öreg tőkéket, s a környezettudatos munkát a szőlőben. A durva növényvédőszereket mellőzi, próbálja a növény saját immunrendszerét felépíteni, a szőlője sorai közt természetes gyomflórát találni.