A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Götz Pincészet

A Götz Pincészet tradicionális családi pincészete a magas minőségű borok létrehozását tűzte ki célul a Tokaji borvidéken, amik elkészítésének folyamatát különös gondosság jellemez a szőlőműveléstől kezdve a bor érlelésén át egészen a palackozásig.

“Átható és hosszan visszacsengő illatok és aromák színelőadásával találkozunk itt, amelyekhez hasonlót sehol másutt a világon nem találhatunk” - sorolják a borvidék kiváló jellemzőit a pincészetnél. “A borkülönlegességek mellett teret hódítanak a friss, gyümölcsös minőségi borok is, ezek kóstolásával a borvidék egy új arcával ismerkedhetünk meg.”

A Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található. A faluban két pincesor található meg, a Kőporosi és a Gombos-hegyi, 2002 óta mindkettő a világörökség részét képezi. Nem hiába, az embernek óhatatlanul is A Gyűrűk Ura hobbitjainak varázslatos otthonai jutnak az eszébe.

A szőlő és a bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként meghatározó szerepet játszik a Götz Pincészet életében. A családi vállalkozás 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el: Tolcsván a Kincsem és a Bartalos, Sárazsadány határában a Zsadányi, és Sárospatak közelében a Csécsi, a Darnő és a Szegfű dűlőkben. Ez kiváló lehetőséget ad arra, hogy minden ismert tokaji borfajtát elkészítsenek. A déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű dűlőkben ugyanis a hagyományos szőlőfajták mindegyike megtalálható.

A megtermelt szőlőt és aszúszemeket a családi gazdaságban dolgozzák fel, amit a négyszintes Gombos-hegyi pincesoron lévő pincészetben dolgoznak fel. Riolit-tufába vájt pincében érlelik a borokat, ahol 9 °C fokos állandó hőmérsékletet van télen-nyáron. 

A magas páratartalom és a hordókban érlelődő borból származó vegyületek táplálják a pincék falán megjelenő gombatelepeket, a nemespenészt. Ezek összefüggő réteget képeznek, és egyben a jó pinceklímát is biztosítják.