A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A Gróf Degenfeld család több mint százötven éves hagyomány alapján 1994-ben élesztette újjá hegyaljai szőlőbirtokát. A borok készítése során a természet szeretete, a hagyományok tisztelete és a modern technológia ötvözése vezérelte őket.

A Gróf Degenfeld  palackjaiba a borvidék vezető szőlőfajtáit – a furmintot, hárslevelűt és sárgamuskotályt – tiszta stílusban bemutató fajtaborok, valamint tokaji édes borkülönlegességek kerülnek bele – a fogyasztóik nagy örömére. A szőlőt és az aszúbogyót a Mád határában és Tarcalon levő történelmi dűlőkről szüretelik, 32 hektáros ültetvényeiket 2009 óta ellenőrzött bioművelésben gondozzák.

A birtok ültetvényeinek gerincét a borvidék három fő fajtája (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) adja, de a három kiegészítő fajtából (kövérszőlő, zéta, kabar) is rendelkeznek fél-fél hektárral.

Természetesen nem Tokajon lennének, ha nem készítenék el évről-évre a világ legmunkaigényesebb borát, az aszút, egy gyakorlatilag közel ötszáz éve változatlan, egyedülálló technológiával. A botrytis által termelt különleges zamatokat tartalmazó, a nap és szél által töppedt bogyókat egyenként, kézzel szüretelik. Egy-egy ember naponta, a kiemelkedő évjáratokban 20-25 kg-ot tud összegyűjteni.

A bogyókat erjedő alapborban áztatják, préselik, majd magyar tölgyfa hordóban érlelik a tökéletes harmónia elérése érdekében. Az így készül az a kortalan csoda, az aszúbor, akár több évtizeden át ad maradandó élményt a fogyasztójának.

A borászattól elválaszthatatlan a kastélyszálló, így a Tokaji borvidéken egyedülálló a Gróf Degenfeld család által megálmodott cháteau-stílusú birtokközpont, ami a kastély, szőlő és pincészet szoros együtteseként jött létre.

Itt festői környezetben, öreg fák között található a négycsillagos Gróf Degenfeld Kastélyszálló húsz szobával és egy lakosztállyal várja a pihenésre vágyó vendégeket. A kényelmes és szép fotelek, antik bútorok, régi festmények és a velencei csillárok 19.századi milliőt idéznek fel. 

A 2015-ös Gróf Degenfeld Hárslevelű egzotikus, izgalmas, van tartalom bőven: narancs, szegfűszeg, naspolya, és folyamatosan szélesedik ki, jön a méz, hárs, ásványok. Nagyon komoly beltartalom, füge, édeskés lecsengés teszi emlékezetessé.

Rendezés: