A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Pontozás

0-79 pont - nem elfogadható, gyenge bor
Széles skálán mozog, hogy miért sorolunk egyes tételeket ebbe a kategóriába. Számos borhibával és borbetegséggel találkozhatunk. Nem odaillő illatok, zavaró ízek, élvezhetetlen bor. A fajta jellemzői nem felismerhetők, esetleg zavaros megjelenés, tisztátalanság. 

80-84 pont *** (szürke-bordó pontszám) - tehetséges, tartalmas, jó bor
Az átlag fölötti bor, amiben már felismerhetők az adott fajta jellemzői. Nem érzékelünk benne borhibát vagy betegséget. Tiszta, csillogó megjelenés, tiszta illatok és ízek zavaró tényezők nélkül.

85-89 pont **** (bordó-ezüst pontszám) - komplex, karakteres, nagyon jó bor
Kiváló bor, összetett illatokkal, tartalmas ízekkel. Egyértelműen felismerhetők a fajta illatai, jellemző ízei, a termőhely sajátosságai, a talaj összetételének jellemzői és a borász saját stílusa.

90-100 pont ***** (fekete-arany pontszám) - egyedi, elegáns, nagy bor
Rendkívüli, mély és összetett karakterű, tökéletes megjelenésű bor ami birtokolja a fajtától elvárt összes tulajdonságot. Az ilyen kaliberű bort nem könnyű megtalálni, általában magasabb áron kapható és haladó borfogyasztónak kell lenni ahhoz, hogy megértsük az értékeit.

Miért jó Önnek, hogy itt pontozott borokat talál?

Mert nálunk nincsenek rossz borok, így Ön sem fog soha csalódni egy itt vásárolt borban. Erre garanciát vállalunk.

Miért szűrjük ki a hibás borokat?

A borhiba nem elfogadható. Hibás bort mi sem iszunk, főzni sem fogunk vele, ezért Önnek sem ajánlunk rosszat. A webshopban található összes bor szigorú vakteszt után került be a kínálatba. Kéthetente keddenként találkozunk a kóstoló csapattunkkal: borszakértőkkel, borászokkal, vendéglátósokkal és borkereskedőkkel. A régi és új partnereink által beküldött új borokat letakart palackokból töltve kóstoljuk, csak a fajtát és az évjáratot áruljuk el - ezt hívjuk vaktesztnek. A bírálatot nem befolyásolja a címke dizájnja, a pincészet hírneve, a termőhely, az előítéleteink és az ár sem. Ezeket az információkat nem ismerjük a kóstolás pillanatában, csak a sor végén fedjük fel, hogy honnan származnak a borok.

Az objektív értékeléshez szükség van egy zárt teremre, ahol nincsenek zavaró tényezők, ezért sosem a borász pincéjében végezzük. Nem is tudnánk az egész csapattal odamenni mindenkihez és befolyásolna minket a helyszín és a borász személye is. Hivatalos Keddi Kóstolót viszont szoktunk pincészetnél tartani, visszük magunkkal a kóstolásra beküldött 18-20 palack bort és a tulajdonos borait is vakon kóstoljuk meg, a sorba rejtve, vele együtt.

Elsősorban az érzékelhető borhibák felfedezése a cél. A hibás borokat kizárjuk, nem kerülnek be a Pannon Borbolt kínálatába és leírás sem készül róluk. Ha nem tapasztalunk borhibát, akkor a bor már elérte a 80 pontot. A fajta és az évjárat ismerete most válik fontossá, mert ezután keresni kezdjük az adott fajtára jellemző illatokat és ízeket. Ha felismerhetők és a bornak érezhetően van tartalma, de nem mutat ezeken túl semmi pluszt, egyediséget, akkor maximum 84 pontot kaphat, ami a 3 csillagos kategória teteje. A fajtajellemzőkön túl - jobb esetben - felismerhetők a borban a termőterület sajátosságai, a talaj összetételének jellemzői vagy akár a borász saját stílusa. Ezeket már az előkelőbb 4 csillagos kategóriába soroljuk. Egyediség, elegancia, egyensúly, harmónia szükséges ahhoz, hogy 5 csillagra, 90 pont fölé értékeljünk. 

Ilyen borokat találni, ezeket vakon felismerni csak hatalmas kóstolási tapasztalattal rendelkező borszakértők képesek. Kóstoló csapatunk összeállításánál fontos szempont volt, hogy ilyen tudással, tapasztalattal rendelkező embereket találjunk. Mindegyikük a borszakmában főállásban dolgozó, hozzáértő, tapasztalt szakember, akik évente több száz bort kóstolnak és értékelnek - nem csak velünk.

Minden bor értékelése mellett feltűntetjük a kóstolás időpontját is. A pontszám és a csillagos értékelés ebben az időpontban érvényes. A bor élő dolog, folyamatosan változik, érlelődik a palackban. A mi raktárunkban optimális körülmények között tároljuk, megfelelő hőmérséklet- és fényviszonyok között. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egy bor nem a megfelelő irányba feljlődik tovább a kóstolás után. Ha esetleg valamilyen hibát vél felfedezni, esetleg megromlott a bor a palackban, kérem jelezze nekünk emailben és mindent meg fogunk tenni azért, hogy Önt kártalanítsuk.