A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hány borvidék van Magyarországon?

Magyarországon hat borrégiót, és 22 borvidéket tartunk számon. Van köztük történelmi borvidék és viszonylag fiatal is, de általánoságban mindegyikről elmondható: saját tradíciókkal, hagyományokkal és stílusokkal rendelkeznek, s a magyar boréletet színesítik.

A borrégió, mint területi egység az EU-s szabályozásokkal jelent meg. A hasonló természeti adottságokkal és hagyományokkal rendelkező vagy egymással földrajzilag egységet képező, illetve szomszédos borvidékek önkéntes társulása. A hat borrégiónk: Észak-Dunántúl, Balaton, Pannon, Alföld/Duna, Észak-Magyarország, Tokaj-Hegyalja.

Ezzel szemben a borvidék olyan termőhelyek összessége, amely több település közigazgatási területére kiterjedően hasonló éghajlati, domborzati, talajtani adottságokkal, jellemző fajtaösszetételű és művelésű ültetvényekkel, sajátos szőlő- és bortermelési hagyományokkal rendelkezik, és amelyről sajátos jellegű borászati termékek származnak. Borvidékbe olyan település sorolható, amelynek a szőlő termőhelyi kataszterében nyilvántartott területe a település összes mezőgazdaságilag hasznosított területének 7%-át eléri, vagy olyan település, illetve fővárosi vagy megyei jogú városi kerület, amelynek területén borászati üzem működik. 

Magyarország borvidékei:

 1. Sopron (Soproni borvidék)
 2. Nagy-Somló (Nagy-Somlói borvidék)
 3. Zala (Zalai borvidék)
 4. Balaton-felvidék (Balaton-felvidéki borvidék)
 5. Badacsony (Badacsonyi borvidék)
 6. Balatonfüred-Csopak (Balatonfüred-Csopaki borvidék)
 7. Balatonboglár (Balatonboglári borvidék)
 8. Pannonhalma (Pannonhalmi borvidék)
 9. Mór (Móri borvidék)
 10. Etyek-Buda (Etyek-Budai borvidék)
 11. Neszmély (Neszmélyi borvidék)
 12. Tolna (Tolnai borvidék)
 13. Szekszárd (Szekszárdi borvidék)
 14. Pécs (Pécsi borvidék)
 15. Villány (Villányi borvidék)
 16. Hajós-Baja (Hajós-Bajai borvidék)
 17. Kunság (Kunsági borvidék)
 18. Csongrád (Csongrádi borvidék)
 19. Mátra (Mátrai borvidék)
 20. Eger (Egri borvidék)
 21. Bükk (Bükki borvidék)
 22. Tokaj (Tokaji borvidék)
Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin szekszárd villány