A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hány fokon fagy meg a bor?

Kint felejtetted az erkélyen a bort? Gyorsan akartad lehűteni, de ott maradt a fagyasztóban? Fontos válaszok néhány kínzó kérdésre, és persze arra is, hogy szabad-e jéghűtőbe tenni a bort. Vagy éppen mit tegyünk, ha gyorsan szeretnénk hűteni.

Mindenekelőtt soha, de soha ne tegyük be a mélyhűtőbe, vagy tegyük ki nagy hidegnek a bort. A bor nagy része víz, az alkoholtartalma pedig ritkán több 15%-nál, így (hasonlóan a vízhez) egész biztosan megfagy. 

Ráadásul a legtöbb esetben “tragédia” is a véletlen fagyás vége, hiszen a nagyobb térfogatú szilárd halmazállapot helyet keres magának, és szétfeszíti, robbantja az üveget. Ez esetben természetesen sok dolgot már nem tudunk tenni, mint óvatosan feltakarítani a maradványokat.

Ha az üveg nem repedt még szét, próbálkozhatunk a kíméletes olvasztással, de a bor eléggé megszenvedi ezt a mutatvány, így érthető módon beltartalmi értéke is jelentősen roncsolódhat. A visszaolvadt bor általában vízízű, korábbi gyümölcsösségére csak nyomokban emlékeztet, viszont annál több zavaró, kellemetlen íz lesz benne.

De akkor hogyan hűtsük a bort?

Természetesen velünk is előfordult, hogy a fagyasztóhoz nyúltunk, ilyenkor a biztonság kedvéért állítsunk be valami órát vagy ébresztőt a telefonon. De inkább a könnyed fehéreket, rozékat hűtsük ily módon, drága és ritka boroknál ne csak Murphy miatt ne kísérletezzünk, a hideg ugyanis tönkreteszi a legjobb bort is. 

A legbiztosabb eljárás: fog egy jegesvödröt, de ebbe ne csak jeget tegyél, hanem vizet is, és némi sót szórj a tetejére. Kipróbált recept, gyorsabb és biztonságosabb is a fagyasztónál!

A sós víz olvadáspontja alacsonyabb, mint a sima vízé, megsózva a jégkockás vizet tehát hirtelen csökkentjük az olvadáspontot, a sós víz és a tiszta vízből álló jeget rákényszerítjük az új egyensúlyi helyzet gyorsabb elérésére.  A jég olvadozni kezd, a halmazállapot változáshoz az energiát pedig a melegebb bortól fogja elvonni, ami emiatt hamarabb lehűl.

Hány fokon fagy meg a bor?

Tehát még egyszer: a bor a benne lévő víz miatt 0 fok alatt kezd megfagyni, az alkoholtartalma miatt viszont a víztől némileg eltérően. A kristályosodó, szilárddá váló folyadék mellett a még folyékony bor helyet keres magának, s ha nem tudja kilökni dugót, az üveget fogja szétfeszíteni. (Egyik végeredményt sem kellemes takarítani.) Különösen igaz ez a pezsgőre: kíméletlen pusztítást tud okozni!

0 fokig viszont nem kell aggódni, sőt rövidebb ideig a -5 fokot is elviseli a bor, ez alatt viszont gyorsan és visszafordíthatatlanul megtörik és elveszti élvezeti értékét. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Pannon Bormagazin bormagazin cikkek