A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Három évtizede alkottak szövetséget a borásznők Olaszországban

Az Associazione Nacionale Le Donne del Vinót egy toscanai szőlőtermelő, Elizabeth Tognana hozta létre éppen 30 évvel ezelőtt, 1988-ban Firenzében, mindjárt 20 taggal. Ma 750-en tartoznak ide, mind olyan nők, akik a borágazatban közvetlenül érdekeltek: szőlőtermelők, borászok, vendéglátósok, sommelier-ek, borszakírók/újságírók vagy a borturizmussal foglalkozó idegenforgalmi szakemberek - írja a HVG.

A társadalmi, szakmai szinten is immáron tekintélyes szervezet elnöke Donatella Cinelli Colombini, a toscanai Montalcino történelmi családjának leszármazottja, diplomája szerint eredetileg művészettörténész, ma a borturizmus professzora. Ő indította el a dél-európai országban 1993-ban a borturisztikai mozgalmat. Ráadásul 20 éve saját borászata van, a Casato Prime Donne Montalcinóban. Ez az első olyan olasz borgazdaság, ahol nők végeznek minden munkát.

Az Associazione Nacionale Le Donne del Vino aktív résztvevője a legnagyobb olaszországi bormustrának, a veronai Vinitalynak. A közelmúltban (április 15-18.) tartott 52. Vinitalyn külön figyelmet kapott az olasz női borközösség a 30. évforduló alkalmából. Az előadások, szemináriumok, borkóstolók során is fókuszba kerültek a boraik. A kerekasztal-beszélgetéseken pedig a nőkről mint borfogyasztókról és termelőkről sok szó esett.

(VIA HVG)

Tartalomhoz tartozó címkék: borvidék buborék