A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hárs Pincészet

A Hárs fivérek szajki biogazdasága a Pécsi borvidék egyik legjelentősebb borászata. Tibor és József a családi hagyományokra építve, a régiek szőlőkultúrájának szellemiségét tisztelve, és környezettudatos gondolkodástól vezérelve működtetik birtokukat, nemcsak az édes cirfandlival, de sajátos szőlőgazdálkodási filozófiájukkal is elismerésre késztetve vendégeiket. 

Pécs közelében, Magyarország egyik legmelegebb, szubmediterrán borvidékén járunk, ahol a Mecsek napfényes nyúlványain, a szajki szőlőhegyen terül el a Hárs Pincészet birtoka. A Hárs fivérek, Tibor és József gazdasága családi örökség részeként évszázados múltra tekint vissza, s melyet most egy szép családi tradíció folytatásaként gondoznak. 

A gépész végzettségű testvérek precízen, nem kapkodva fejlesztették borászatukat. Csaknem húsz hektáros ültetvényüket maguk telepítették, a piacképesebb világfajtákat a hagyományos fajták és hungarikumok követték. Hársék 15 féle borral évente húszezer palackot töltenek meg. 

Az évenkénti telepítés velejárója a széles fajtaválaszték, chardonnay, sauvignon blanc, muscat ottonel, olaszrizling, juhfark, királyleányka, hárslevelű, bianka, később a villányi szomszédság hatására a portugieser, merlot, cabernet sauvignon. Legutoljára került sorra a cirfandli, illetve a vegyszermentes gazdálkodás erősítésére a Pécsi Szőlészeti Kutatóintézet tájkísérletében mintegy tucatnyi, új nemesítésű interspecifikus fajta klónja.

Hársék ugyanis immár tizenöt esztendeje szigorúan ellenőrzött biogazdálkodást folytatnak. Szerencsés adottságként a természeti és mikroklimatikus viszonyok segítik a bio gazdálkodás elveinek alkalmazását a szőlőtermesztésben, s így kiváló minőségű vegyszermentes gyümölcs szolgáltatja az alapanyagot a biobor és biomust előállításhoz.

"Élőlényt nem bántunk. Tizenöt éve nem használunk rovarirtót, és ebben már több háztáji gazdaság követi példánkat” – árul el néhány alapelvet Hárs Tibor. „A jó talaj és éghajlati viszonyok mellett beérett szőlő a legjobb borász. Az a dolgunk, hogy a magunk fejlesztette korszerű technológia segítségével hagyjuk megvalósulni, borrá nevelődni a szőlőben lévő, egyes fajtákra jellemző értékeket.”

A természetes ökogazdálkodást követte az ellenőrzött biotermelés, s bár ez költségnövekedéssel járt, s gazdasági előnyt még nem biztosított. De az ökológiai szemléletet a pincében is követik, a bioeljárások, biotechnológiák, s a hűtött erjesztésű reduktív eljárás eredményeként ezek a bioborok megőrzik gyümölcsös illatukat és ízüket.

Rendezés: