A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hat hordóból egy csodálatos házasítás

Botrányosan jó bort készített a  Schieber Pincészet főborásza, Rappay József. Fogta a baranya-völgyi prémium merlot-t, és kilenc különböző hordóba töltötte le őket. Majd hónapok múlva kiválasztotta a hat legígéretesebb alapanyagot, és összeházasította őket a 2018-as Patina Merlot-vá.

“Az volt a célom, hogy borkedvelőknek megmutassam, mennyit számít, hogy milyen hordót használunk a bor érlelésére” - magyarázta a főborász. “Minden ízében prémium alapanyagról van szó, amit rémium hordókba tettünk bele.”

Házasítás előtt volt szerencsénk nekünk is megkóstolni a különböző hordókban érlelt merlot-kat. A sort két magyar Trust hordó nyitja, az egyik amerikai, a másik magyar tölgyfából készült. Előbbi eléggé izgalmas, fűszeres, jól használható a különböző fajtákhoz, a pincészetben előszeretettel nyúlnak hozzá. “Lehet vele csúcsbort készíteni” - jegyezte meg Jocó, jelezve, hogy neki az egyik személyes kedvence. A magyar tölgyfahordóban inkább a kávé, meg az étcsokoládé kerül túlsúlyba, a merlot esetében talán túl határozottan is. 

“Megdöbbentően nagy a különbség hordó és hordó között. Lehet belőle tanulni, tapasztalni, megismerni a saját ízlésünket” - mondta el a borász. “Fontosnak tartom, hogy kísérletezzünk, hogy megtaláljuk azt a hordót, amivel a legtöbbet hozhatjuk ki a borból és területeinkből. De talán ez azért is van, mert maximalista vagyok, sose vagyok elégedett teljesen a legjobb borral sem, mert tudom, hogy mindig lehetne finomabb is.”

Rappay szerint fontos, hogy az érlelési és kiválasztási folyamatot másokkal is megismertesse. És milyen jól teszi: hiszen nem mindig van lehetősége az embernek például a híres Seguin Moreau hordókban érlelt bort kóstolni. A borásznak szintén személyes kedvence, régóta dolgozik velük. A világ egyik legnagyobb hordógyártó cége, francia-amerikai vegyesvállalat. A low aroma icon be is került a válogatásba, a fehér tölgy talán a legizgalmasabb a sorban, míg a francia tölgyfa hosszú, elegáns, arányos ízeket adott. 

Egészen különleges kategóriát képviselnek a Tonnellerie Sylvain hordók: Rappay ezek közül a fej-pörkölés nélküli hordókat részesíti előnyben, mert több bennük az élet. Annyi bizonyos, hogy itt is elképesztő minőséget produkált a bor, ha nem a Patina házasítás része lett volna, akkor a csúcskategória Tabu Merlot-ként kerül piacra.

A kép forrása: schieberpinceszet.hu