A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hétvégén Portugieser du Monde!

Miért érkezik Pécsre évről–évre tucatnyi rangos nemzetközi borbíró? Miért neveznek egy pécsi borversenyre minden évben mintegy 100 bort szinte minden közép-európai bortermelő országból? Mert a Portugieser du Monde a portugieser, azaz kékoportó fajta egyetlen nemzetközi versenye, szakmai találkozója és tematikus kóstolófesztiválja. Aki ezzel a fajtával szeretne megismerkedni, az minden évben, pontosan húsvét után egy héttel (azaz idén április hatodikán és hetedikén) Pécsre figyel.

Idén több újdonság is szerepel a rendezvény programján, többek között premier előtt itt kóstolhatják meg először a borkedvelők a Villányi borvidék új közösségi bisztróbor kezdeményezését - a REDY tíz villányi pincészet tolmácsolásában, tíz verzióban érkezik a fesztiválra. 

A Portugieser du Monde kóstolófesztiváljára április 7-én a pécsi Zsolnay Negyedbe mintegy 300 borkedvelőt várnak a szervezők, akik kedvezményes, 3000 forintos elővételi jeggyel közel 100 bort kóstolhatnak meg. Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon és a Zsolnay Negyed jegypénztáraiban lehet váltani.

Az első Portugieser du Monde 2013-ban valósult meg Pécsett és Villányban, azóta is ez a két fő helyszíne, általában Pécsett történik a verseny és a kóstolófesztivál, a szakmai programok pedig Villányban. 

A portugieser fajta egész Közép-Európában elterjedt, hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így jó lenne mindezeket a borokat egy mezőnyben látni. A nemzetközi portugieser fajtaversenyt a kétnapos rendezvény első napján, április 6-án bonyolítják le, nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. Másnap, április 7-én, 14 és 20 óra között a pécsi Zsolnay Negyed m21 galériájában adják át a champion díjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket, valamint itt kóstolhatja meg a nagyközönség is a nevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken túli kínálatát is.

A szervező Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről-évre több bor érkezik a versenyre és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is:

  • 2013:    4 ország              62 bor
  • 2014:    6 ország              72 bor
  • 2015:    8 ország              67 bor
  • 2016:    9 ország              96 bor
  • 2017:    9 ország            101 bor

A borászok a megmérettetésre fiatal, előző évből származó portugieserekkel; régebbi évjáratos portugieserekkel; minimum 50 %-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal és 2016-tól egy új kategória is él: portugieserből készített különlegességekkel (fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel) is jelentkezhetnek pincészetek. 

A zsűri általában 15-20 tagú, ebből 10-15 külföldi és 5 magyar taggal, az elnöke dr. Kosárka József borakadémikus. A korábbi években a Portugieser du Monde-on zsűriztek már rangos magyar, horvát, szlovén, szerb, lengyel, portugál, chilei, japán, szlovák, kínai, dél-koreai, német, dél-afrikai, lett, osztrák, olasz, spanyol és kanadai borszakértők.

Az idén a nemzetközi zsűri tagjai a következők lesznek:

  • Brigitte Riener (Ausztria)
  • Ercsey Dániel (Magyarország)
  • Georgi Mihov (Bulgária)
  • Igor Lukovic (Szerbia)
  • Ivo Kozarcanin (Horvátország)
  • Katarina Andersson (Svédország)       
  • Kosárka József (Magyarország)
  • Kőszeli András Magyarország)
  • Labancz Richárd (Magyarország)
  • Lakner Péter (Magyarország)
  • Mar Galvan (Spanyolország)
  • Markus Hungerbühler (Svájc)           
  • Milan Stojicevic (Szlovénia)
  • Pier Paolo Lorieri (Olaszország)                   
  • Sebestyén Csilla (Magyarország)
  • Stasa Cafuta Trcek (Szlovénia)
  • Susan Hanauer (Magyarország)
  • Tamás Róbert (Magyarország)

A versenyre március végéig lehetett beküldeni a borokat, hat magyar borvidékről és szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák és német borvidékekről jelentkeztek, idén 80 bor érkezett be.


A Portugieser du Monde kóstolófesztiválján, április 7-én 14 órakor lehet majd először megkóstolni, a hivatalos premier előtt a Villányi borvidék újdonságát. A REDY, a Villányi borvidék legújabb, „Y” generációs közösségi bisztróbora.

Könnyed, gyümölcsös, vidám, fiatal, bulis, kedves, pimasz, vagány, izgalmas. Nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem. Pont olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok. A villányiak szeretnek és tudnak is bulizni, ezért megalkották a tökéletes bulibort, a RedY-t.

A RedY Villány vidám arca. Portugieser alapú házasítás, mely a fajta igazán szerethető tulajdonságait egyesíti a többi fajta (többnyire Blauburger, Zweigelt, Kékfrankos, Kadarka és más Villányban honos fajták) izgalmas fűszereivel. Színe a fiatal vörösborokra jellemző közepes árnyalatú rubin. Illatában fiatal, legfeljebb fejlődő aromajegyeket mutat, az elsődleges piros és feketebogyós gyümölcsök a meghatározók, melyet kis virágosság, fűszeresség és az enyhe hordó használatra utaló visszafogott fás jegyek egészíthetnek ki. Ízvilágában lendületes, a bor fiatalos jellegéből adódó, primer, gyümölcsös jegyek dominálnak, melyet nem túlzó virágos, enyhén fűszeres jegyek egészíthetnek ki, háttérben az esetleges rövid ászokhordós érlelésre utaló édesfűszeres zamatokkal.

A bort azonos márkanévvel, játékos közös címkével kerül forgalomba. A palackot meglátva szinte azonnal kézbe kell venni, és indulhat a játék. Azonos villányi stílus, különböző értelmezésben. A bort kizárólag a gasztronómiában, borbárokban, fesztiválokon kívánják értékesíteni, ezzel népszerűsítve a Villányi borvidéket. Ezzel a borral a fiatal generáció megszólítása a cél, hiszen egy igazán kedves, könnyed, és nem utolsó sorban barátságos árú házasításról van szó, ami remek belépő a villányi vörösborok világába.

Hol találkozhatsz RedYvel?

Premier előtt: Portugieser du Monde kóstolófesztivál, VinCE Budapest workshop, ProGasztro Klub Gazdasági Egyetem, Hú!SVÉT 2018 Palkonya - Hivatalos premier: Gourmet Fesztivál Budapest.

RedY termelők:

  • Bock Pincészet
  • Csányi Pincészet
  • Gere Tamás és Zsolt Pincészete
  • Maczkó Pincészet
  • Mokos Pincészet
  • Ősi Pincészet
  • Polgár Pincészet
  • Szemes Pincészet
  • Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
  • Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A Portugieser du Monde kóstolófesztiváljára április 7-én a pécsi Zsolnay Negyedbe mintegy 300 borkedvelőt várnak a szervezők, akik kedvezményes, 3000 forintos elővételi jeggyel közel 100 bort kóstolhatnak meg. Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon és a Zsolnay Negyed jegypénztáraiban lehet váltani.

Tartalomhoz tartozó címkék: bormagazin villány portugieser