A webhely cookie-kat használ a működéshez, a felhasználói élmény javítására és személyre szabott ajánlatok készítésére. Tájékoztató az Adatkezelési nyilatkozatban a lap alján.

Hilltop Neszmély Borászat

A Hilltop Neszmély Borászat Magyarország egyik meghatározó pincészete, mely a reduktív, friss borokon túl magabiztos a komolyabb, érleltebb tételek készítésében is. Ebben szerzett elévülhetetlen érdemeket a főborász Kamocsay Ákos.

A rendszerváltás időszakában nagy figyelmet kapott Magyarország, mint a vasfüggöny lebontója és a két német állam újraegyesítésének katalizátora. A Hilltop alapítói ekkor kezdték keresni a piaci lehetőségeket a magyar borok számára. Így hozták el a Hilltop alapítói az angol vevőket többek között a móri állami gazdaságba is, ahol abban az időben Kamocsay Ákos, a Hilltop főborásza dolgozott. Hamarosan Mórra gyűjtöttek és ott palackoztattak számos magyar bort, és onnan exportálták Nagy-Britanniába.

"A borászat festői szépségű elhelyezkedése miatt egyik brit vevőnk javasolta házi bormárkájának nevéül a Hilltopot. Ennek nyomán született a Hilltop cégnév ötlete. Bár eleinte csak a vendéglátó helyeinkre, az étteremre és a szállóra használtuk a Hilltop elnevezést, később úgy gondoltuk, hogy ennél jobb nevet a borászatnak sem találhatnánk" - mesél az idővel Neszmélyre költöző, mára több mint 400 hektárról szüretelő borászat létrejöttéről és a kezdetekről Kamocsay Ákos.

Eleinte külföldről érkeztek megrendelések, itthon nem ismerték a Hilltop borászat nevét. A hazai piacon az áttörést az 1997-es évjáratú cserszegi fűszeres hozta meg. Benevezték ugyanis a bort a világ egyik legnagyobb szabású borversenyére, az 1998-as Wine Challenge-re. A Hilltop legnagyobb meglepetésére a magyar cserszegi fűszeres elnyerte az év fehérbora címet, három másik – egy ausztrál, egy új-zélandi és egy chilei – bor társaságában, holott összesen 7500 bor indult a versenyen. Erre a nemzetközi sikerre a hazai borszerető közönség is felfigyelt.

A magyar közönség a cserszegit Woodcutters – "a Favágók Bora" néven ismerte meg. Ezt az elnevezést az egyik angol vevő adta a bornak, ugyanis egyszerűen nem tudták kiejteni a cserszegi fűszeres szavakat, így találni kellett valami könnyebben befogadható elnevezést. "Egy másik vevőnk egyszerűbben oldotta meg a problémát, ugyanis „kimondhatatlan szőlő” felirattal hozta forgalomba a cserszegit" – árulta el Kamocsay Ákos a Hilltop egyik legismertebb boráról.

Bár a Neszmélyre érkezéskor szinte kizárólag olaszrizling tőkéket találtak a borvidéken, mára már elég sok fajta nő a lejtőkön, hiszen vannak cserszegi fűszeres, irsai olivér, hárslevelű, chenin blanc, olaszrizling, királyleányka, pinot noir, merlot, kékfrankos, kék oportó, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec szőlőültetvények is. A borászat a felhasznált szőlő 99 százalékát saját ültetvényein termeszti. Ezek az ültetvények Neszmély mellett Kocson és Kesztölcön találhatóak.

Egy dolog minden ültetvényen közös: szőlőiket is ugyanazzal a szeretettel gondozzák, mint kész boraikat, mert számukra a szőlő és a bor világa nem csak hivatás, de szenvedély is!

Kamocsay Ákos prémium borcsalád

A Kamocsay borcsalád tagjai a borászat „zászlóshajóinak” számítanak, amelyek a saját telepítésű neszmélyi ültetvények (sauvignon blanc, chardonnay, pinot gris, olaszrizling és merlot) válogatott terméséből készülő, csúcskategóriás borok

Rendezés: